E.K. puntje en schatkist juli & augustus 2023

Beste Kruisvaarders,
Het zomerkamp nadert! Deze keer vindt het opnieuw dicht bij de priorij van Gerwen plaats, namelijk in de bossen van Nuenen op een scoutsterrein. Het kamp begint op zondag 30 juli en eindigt op donderdag 10 augustus. We zullen in onze patrouilletenten slapen, maar onze Koning Jezus Christus, tegenwoordig in de H. Hostie, zal in een stenen gebouw midden onder ons wonen.
Het thema van het kamp luidt: “Strijders van God”. Jullie herinneren zich zeker nog het kampthema van vorig jaar. Wij hebben toen de tien Romeinse vervolgingen besproken. We spraken over de verschillende keizers die de eerste christenen omwille van Jezus’ Naam op diverse wijzen vervolgd hebben en wij hebben eveneens het leven van verschillende martelaren overwogen. Zij dienen ons tot voorbeeld en sterking in de huidige moeilijke tijden. Ook wij leven in tijden waar onze medemensen ons omwille van ons katholiek geloof uitlachen, benadelen en inderdaad vervolgen.
Tijdens het komende zomerkamp zullen we overwegen hoe de Katholieke Kerk steeds de vervolgde Bruid van Christus is geweest. In elke eeuw zijn er kerkvervolgers en geloofsgetuigen (martelaren en belijders) geweest. Deze mensen willen we van naderbij leren kennen. We hebben enkele van zulke ‘Strijders van God’ uitgekozen. Soms zijn het individuele personen, soms zijn het groepen van bepaalde katholieken.
Ten eerste zullen we spreken over de ‘martelaars van de eerste eeuwen na de Romeinse Christenvervolgingen’. Hiermee zullen we aantonen dat, ondanks de triomf van de Kerk onder keizer Constantijn in 313, er toch nog machthebbers waren die de Kerk trachtten te vernietigen. Denken we bv. aan keizer Julianus de Afvallige of de Oost-Romeinse keizers die de Kerk trachtten onderdanig te maken aan de staat (cesaropapisme), of een verbod uitvaardigden op heiligenafbeeldingen (iconoclasme). Steeds hebben bisschoppen, priesters en leken voor de katholieke waarheid getuigd en dit niet zelden met hun leven of door verbanning betaald.
Ook zullen we vernemen hoe paus Urbanus II, en andere pausen na hem, katholieke vorsten opgeroepen hebben tot de kruistochten met als doel de plaatsen in het Heilig Land, in het bijzonder Jeruzalem, van de terreur van de islam te bevrijden. Hierbij werden vele offers gebracht door deze katholieke monarchen en hun onderdanen. Ze hebben hun beminden en landerijen achtergelaten om het onbekende tegemoet te gaan. Hun handelen getuigt van grote moed.
De missionarissen die de ontdekkingsreizigers begeleid hebben, zijn ook een thema tijdens ons kamp. Wat hebben die priesters, broeders en zusters uit diverse lekenordes ontelbare offers gebracht om de nieuw ontdekte volkeren het licht van het Evangelie en de kracht van de Sacramenten te brengen zodat ook zij hun ziel zouden kunnen redden. Nederland en Vlaanderen stonden bekend om hun groot aantal missionarissen. We zullen er velen leren kennen!
Het zou onmogelijk zijn om een kamp met als thema ‘de Strijders van God’ te organiseren zonder onze 19 Martelaren van Gorcum te bespreken. Deze priesters en broeders kwamen uit onze streken. Nadat zij tegenover de protestanten moedig getuigenis afgelegd hadden omtrent de katholieke leer betreffende het pausschap, de H. Mis en onze hemelse Moeder Maria werden zij allen in het plaatsje Den Briel in een schuur opgehangen.
De Franse Revolutie, opgestookt door de vrijmetselarij, trachtte het katholieke Europa te vernietigen. Het bracht een nieuwe leuze van ‘vrijheid, broederlijkheid en gelijkheid’ in het leven, om Christus die ‘de Weg, Waarheid en het Leven’ is te verdringen. Gelukkig waren er moedige katholieken die zich verzet hebben tegen deze goddeloze leer. In Frankrijk waren het de boeren in de Vendée en in Vlaanderen de Boerenkrijgers. Zij streden voor ‘outer en heerd’ (voor altaar en haard). We zullen zeker het lied over hun heldendaden zingen.
In de twintigste eeuw woedde in Mexico de moedige strijd van de Cristeros voor de eer van Christuskoning tegen de communistische vrijmetselaarsregering. Zij wisten zich wijselijk te organiseren en weerstand te bieden totdat de Kerk haar vrijheid terugkreeg.
De laatste twee thema’s van ‘Strijders van God’ zijn geen groepen van katholieke personen, maar individuen. De eerste persoon is een van de stichters van de Eucharistische Kruistocht in Vlaanderen: de zalige Priester Edward Poppe. Net zoals Paus Pius X heeft hij gezien hoe de Satan reeds jonge kinderen in het verderf trachtte te storten. Het sterkste middel tegen de bekoring zijn godvruchtige en veelvuldige H. Communies met een sterk praktisch voornemen voor het dagelijkse leven (het ‘puntje’). Opdat de kinderen deze strijd niet alleen zouden moeten voeren, heeft hij met andere priesters in Vlaanderen en Nederland de Eucharistische Kruistocht gesticht. Het zal dus zeker interessant zijn die heilige priester te leren kennen, om hem vaker te kunnen vereren en vooral na te volgen.
In elk geval kunnen wij ook Mgr. Lefebvre onder deze ‘Strijders van God’ een bijzondere plek toebedelen. Mgr. Marcel Lefebvre heeft in vele kerkelijke waardigheden Gods Kerk gediend en ook verdedigd. Toen na de Tweede Wereldoorlog verschillende personen (afkomstig van zowel binnen als buiten de Kerk) deze trachtten te ‘moderniseren’, heeft hij zich moedig verweerd. Eerst heeft hij tijdens het Tweede Vaticaans Concilie een groep van katholieke bisschoppen tegenover de Modernisten geleid, om daarna de Priesterbroederschap St. Pius X te stichten. Dit werk beschouwde hij als een soort militaire operatie, genaamd ‘operatie overleven’. Dit hield in: de katholieke Traditie, met het waar en onverkort geloof, het H. Misoffer van altijd en het ware priesterschap van Jezus Christus te bewaren en door te geven. Hij deinsde voor niks terug. Leren we dus deze grote man van de Kerk, zoals Paus Benedictus XVI mgr. Lefebvre noemde, kennen en navolgen.
Beste Kruistochters, ik weet dat velen van jullie reeds heel erg naar het kamp uitkijken. Het kan er niet snel genoeg zijn! Bereiden we ons hierop voor door gebed. Het puntje van de maand juli is een gebed tot de martelaren. Dat wij net zoals hen moedig de strijd zouden aangaan tegen de bekoringen en de vijanden van de Kerk.
In de maand augustus willen we als puntje een heel erg mooi gebed tot Christuskoning verrichten. Dit gebed is als een eed van trouw. Elke Kruisvaarder zal direct enthousiast zijn! Wij verzaken aan de duivel en zweren Christus te dienen tot op ons laatste ogenblik.
In de maand augustus zullen we met de Eucharistische Kruistocht op kamp gaan. Hoe prachtig zal het wel niet zijn indien we dit gebed allemaal tezamen zullen verrichten? Christuskoning zal toezien hoe alle leden van Zijn keurkorps Hem, geknield, hun trouw bekennen! Kijken we ernaar uit! Tot dan!
Gods zegen,
E.H. Matthias De Clercq,
E.H. Jan De Bruyn,
E.K.-Kruisridders
[[{"fid":"166224","view_mode":"media_link","fields":{"format":"media_link","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"media_link","alignment":""}},"link_text":"2023_schatkist_juli.pdf","attributes":{"class":"media-element file-media-link","data-delta":"1"}}]]