27 maart: Zegen ‘Urbi et Orbi’ in deze tijd van pandemie.

Maart 25, 2020
Bron: District des Benelux

Vrijdag 27 maart 2020, op het einde van de dag, zal Paus Francicus met het H. Sacrament de zegen ‘Urbi et Orbi’ geven bij het begin van de gebedstonde om 18 uur. De Paus nodigt de gelovigen uit zich hierbij aan te sluiten over het mediakanaal. De rechtstreekse uitzending zal plaats hebben op het leeg-gelaten Sint-Pietersplein. Dit kondigde de H. Vader aan ter gelegenheid van het Angelus op zondag 22 maart.

De zegen ‘Urbi et Orbi’ (aan de stad Rome en aan de wereld) is een plechtige zegen volgens de traditie gegeven door de Paus met Kerstmis, Pasen en bij de verkiezing van een nieuwe paus. In deze tijd van pandemie heeft dit initiatief van de Paus een uitzonderlijk karakter.

Aan deze zegen is er een volle aflaat verbonden met de gebruikelijke voorwaarden voorzien door de Kerk (onthechting aan de dagelijkse zonde, biecht, communie en gebeden voor de intenties van de paus). In de huidige omstandigheden kunnen allen die zich verenigen met deze zegening door middel van de mediakanalen deze volledige aflaat verdienen. Omwille van de huidige hygiënische beperkingen, kan men de gebruikelijke voorwaarden (biecht en communie) onmogelijk toepassen. Daarom vraagt de Apostolische Penitentiarie  aan de gelovigen zich in te stellen “deze beproeving op te offeren in de geest van geloof in God en omwille van de naastenliefde, met de wil aan de gebruikelijke voorwaarden te voldoen, zodra dit mogelijk is”.

Zij die de beelden bekijken, kunnen de zegen ‘Urbi et Orbi’ en de volle aflaat verdienen mits er een speciaal gebed voor de bejaarde en eenzame mensen, die over dit middel niet beschikken, aan toe te voegen.