Kardinaal Eijk vraagt een officieel document dat de gender-ideologie veroordeelt

december 12, 2022
Bron: fsspx.news
Kardinaal Willem Eijk

Bij het ad limina bezoek van de Nederlandse Bisschoppen aan het Vaticaan begin november 2022, heeft Kardinaal Wim Eijk, Aartsbisschop van Utrecht, gevraagd de Heilige Vader een encycliek te schrijven die de gendertheorie veroordeelt.

“Ik heb gevraagd of het niet goed zou zijn als de paus een encycliek zou uitbrengen over het genderdenken”, zei Kardinaal Eijk op de persconferentie op 9 november.

De hoge prelaat, lid van de Pauselijke Academie voor het Leven, aarzelde niet om journalisten zijn teleurstelling te uiten over het feit dat de Kerk de gelovigen niet waarschuwde: “De gendertheorie wordt gepusht in allerlei organisaties en wij als Kerk hebben daar niet zoveel over gezegd”.

Daarom pleit de kardinaal voor het uitbrengen van een encycliek, een document met het zegel van pauselijk gezag, waarin de leer van de Kerk kan worden herinnerd en ontwikkeld, indien nodig.

Het is niet de eerste keer dat de hoge Nederlandse prelaat zich in die zin uitspreekt. Al in november 2016 maakte de Aartsbisschop van Utrecht, op doorreis in Oxford, Verenigd Koninkrijk, tijdens een interview aan Catholic News Service, soortgelijke opmerkingen, waarbij hij betreurde dat “veel katholieken nu de gendertheorie zeer gemakkelijk accepteren, zelfs vaders en moeders, omdat ze geen tegengestelde stemmen horen.”

“Jonge katholieken zijn een bron van hoop, omdat de kleine minderheid van degenen die nog steeds actief zijn in de Kerk meer geneigd zijn om het geloof in zijn geheel te accepteren”, meent de kardinaal, die in hen “de kracht van de toekomst” ziet.

“Ik denk dat we een kleine Kerk zullen zijn, een klein deel van de bevolking, althans in Nederland, maar de christenen die overblijven zullen een leven van gebed hebben, een persoonlijke relatie met Christus, en ze zullen duidelijk zijn over het geloof en klaar om te getuigen. ... Dit zal een kleine Kerk zijn, maar een overtuigde Kerk, en ze zal klaar zijn om te lijden,” voegde Mgr. Eijk er toen aan toe. 

De hoge Nederlandse prelaat geeft aan, dat hij deze keer officieel zijn herhaalde verzoek heeft ingediend bij Kardinaal Kevin Farell, prefect van het Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven.  

Zal zijn aanpak succesvoller zijn dan de vorige over dezelfde kwestie, of dan zijn verzoek van 2018 om de doctrine over intercommunie, die door de Duitse bisschoppen werd ondermijnd, te verduidelijken? 

(Bronnen: Crux/Belgicatho/cath.ch/katholiek Nieuwsblad/Nederlands Dagblad–FSSPX.Actualités)