Lede Jongerenbedevaart

April 24, 2019
Bron: District des Benelux

Van Dendermonde naar Lede, 15 km om dichter te komen bij God.

Op zaterdagochtend 13 april ontvangt Dendermonde onder een stralende zon maar in een ijzige kou een veertigtal ietwat lawaaierige jongeren die staan te popelen voor zijn benedictijnse abdij. Afkomstig uit alle hoeken van het land - Brussel, Antwerpen, Gent, Namen, Steffeshausen en zelfs Arras - komen we samen in Vlaanderen om de Maagd der Zeven Weeën van Lede te eren.

Na een bezoek aan het graf van pater Paul van Mol en de zegening van de pelgrims door Eerwaarde Bochkoltz beginnen we aan onze weg, met de pelgrim-madonna en de vaandels voorop.

Deze bedevaart is een gelegenheid om ons te herbronnen en onze zielen te doen  herleven door gebed en het ontvangen van de sacramenten. We bidden er en offeren onze inspanning in het bijzonder op voor ons land, voor de Kerk, en voor het bekomen van vele roepingen.

Rond de middag houden we halt te Gijzegem om de door Eerwaarde Ledermann gezongen H. Mis bij te wonen. Na een uurtje rust vertrekken we opnieuw op het ritme van de gezangen vol elan die de Broeder inzet. “Houzee” “Ami-rejoins nous sur le chemin” “Tiralala”

We zingen veel, maar bovenal wordt er gebeden, in het Frans, in het Nederlands, en in de taal die ons katholieken allen verenigt, het Latijn! We begrijpen niet alles van de taal van de anderen, maar onze harten vinden elkaar in een gemeenschappelijk overstijgend ideaal dat we in die mooie gezangen terugvinden. Elkeen leert te zingen en te bidden in de taal van de andere, met ontdekkingen die onze dag opvrolijken en verrijken.

Aangekomen te Lede bezoeken we de 7 kapelletjes rond het dorp. We mediteren over de Smarten van Onze-Lieve-Vrouw, om daarna onze bedevaart aan de voeten van het miraculeuze beeld te beëindigen.

 

Enkele sneeuwvlokjes vallen neer op onze vrolijke gezichten terwijl we samen het glas heffen op onze mooie dag. Wat een fantastische dag! Zonder twijfel spreken we volgend jaar opnieuw af, even vreugdevol en, laat ons hopen, nog talrijker!

We keren terug naar huis met de leuze in ons hart, die onze bedevaart heeft begeleid en die nog lang de onze zal blijven: “Wij zijn de Jeugd van God, de Jeugd van de getrouwheid!”

Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, bid voor ons!