Bedevaart naar Chartres - Moeilijkheden na 'Traditionis Custodes'
Wolken lijken zich samen te pakken boven de vereniging Notre-Dame de Chrétienté: de kwestie van het beperken van de traditionele mis tijdens de traditionele Pinksterbedevaart, die nog steeds de erkenning geniet van het Franse episcopaat, zou "op de agenda staan", volgens informatie van de krant La Croix.
Zal de bedevaart van Parijs-Chartres ook lijden onder de bepalingen van het motu proprio Traditionis custodes? Als we de krant La Croix in zijn editie van 4 december 2024 mogen geloven, is dit niet zomaar een gerucht:
"Volgens consistente informatie uit Parijs en Rome is het 'Dicasterie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten' van mening dat deze jaarlijkse bijeenkomst vragen oproept over de overeenstemming met de huidige regels voor de Mis in de oude ritus."
Het religieuze dagblad meldt dat men zeker zou overwegen om bepaalde vieringen te verbieden.
De viering van de traditionele mis, waaraan de organisatoren van de bedevaart zich houden en die tot nu toe een zekere welwillendheid van de katholieke hiërarchie heeft genoten, zou niet alleen het doelwit zijn geweest van Rome, dat weinig waarde hecht aan de aantrekkelijkheid van een traditionele liturgie, die steeds meer jonge mensen aantrekt en betekenis geeft aan haar vroomheid:
"De slotmis in de kathedraal van Chartres is een wetteloze ruimte", zei een 'zeer goede expert op dit gebied', anoniem geciteerd door La Croix. In gewone taal betekent dit dat de kwestie van het verbod op de zogenaamde Mis van St. Pius V hier aan de orde lijkt te zijn.
In de ogen van Rome, en in het bijzonder van Arthur kardinaal Roche, de prefect van het 'Dicasterie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten', die de recente teksten heeft opgesteld die de viering van de Tridentijnse Mis op een even onrechtvaardige als drastische manier beperken, zouden de organisatoren van de bedevaart Notre-Dame-de-Chrétienté de nieuwe geldende normen "niet respecteren".
Jean de Tauriers, voorzitter van Notre-Dame-de-chrétienté, spreekt van een "gebrek aan begrip" en geeft de "bureaucratie" de schuld door te klagen over een beperking die "moeilijk uit te leggen" zal zijn aan de deelnemers.
De voorzitter van de organiserende vereniging zei: "We hebben niet de macht om deze of gene liturgie te verbieden. Wij herinneren u eraan dat onze spiritualiteit verbonden is met de Tridentijnse Mis: als u het Heilig Hart niet liefhebt, ga dan niet naar Paray-le-Monial!"
Philippe Christory, bisschop van Chartres, herinnert eraan dat sinds de afkondiging van het motu proprio Traditionis custodes, "als iemand ergens over moet beslissen, het de paus is".
"De gemeenschappen die vroeger behoorden tot de Ecclesia Dei Commissie, die niet meer bestaat, bieden de traditionele liturgie op hun niveau aan. Naar hun mening, om het een beetje te vereenvoudigen, beweren ze "binnen de Kerk" te doen wat Priesterbroederschap St. Pius X zogenaamd "buiten de Kerk" probeert te doen. Wat ze niet zeggen, is dat ze eigenlijk beperkte vrijheid hebben. Zij hebben slechts de ruimte die hun wordt geboden door een min of meer welwillende hiërarchie, min of meer geïnspireerd door personalistische en liberale beginselen, en in ieder geval niet in staat om de Traditie van de Kerk haar noodzakelijke en eerste plaats te geven. Als gevolg daarvan worden hun apostolaat en charisma ingeperkt, gehinderd en gecompromitteerd, zodat de vraag naar hun concrete overleving steeds zorgwekkender wordt." (Don Davide Pagliarani)
(Bron: FSSPX Aktuell - La Croix / Illustratie: Patrick de Compiègne, France, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)