De christenen in Syrië houden de adem in

Bron: District België - Nederland

Christenen vechten voor hun rechten in Damascus

Op de feestdag van de eerste martelaar, de H. Stefanus, volgend artikel over de christenen in Syrië. Bidden we voor onze vervolgde broeders en zusters.

Update redactie: Op het vigilie van Kerstmis werd in het overwegend christelijk dorpje Suqaylabiyah, bij Hama, de kerstboom door islamisten in brand gestoken, wat felle protesten van christenen over heel Syrië liet uitbreken. De christenen zongen: "Laat ons het Kruis verheffen, steek het hoog!"


In een Syrië dat net de bladzijde van het Assad-tijdperk heeft omgeslagen, zullen de vieringen van Kerstmis 2024 door vele Christenen nauwlettend in de gaten worden gehouden, aangezien de islamietische nevel die zojuist de macht heeft overgenomen in Damascus de plaatselijke christenen in het ongewisse laat over hun toekomst in de regio.

Een moeilijke tijd waarin de christenen van Syrië hun adem inhouden: "We zweven tussen wachten en angst", legt pater Firas Lutfi uit in een interview met La Stampa. De religieus die aan het hoofd staat van het Franciscaner klooster in Damascus (Syrië) vat het gevoel van angst, dat door een groot deel van de christenen wordt gedeeld, als volgt samen:

"De regering van de Baath-partij, die al 53 jaar de teugels van het land in handen had en een verstikkende controle over de bevolking uitoefende, lijkt in een oogwenk te zijn verdampt, waardoor het land in handen komt van jihadistische milities: zo'n plotselinge ineenstorting, en wat zal er gebeuren?"

Voor pater Lutfi is het meer dan moeilijk om zichzelf in de toekomst te projecteren: "We vragen ons af of de rebellen in staat zijn om Syrië naar een betere toekomst te leiden. Voorlopig profiteren de mensen in ieder geval van het einde van het Assad-regime, dat decennialang de hulpbronnen van het land heeft geëxploiteerd en de bevolking heeft verarmd. We moeten voorkomen dat een extremistische en radicale islamitische ideologie de plaats inneemt van het exclusieve Assad-regime."

Voorlopig is de dominante islamitische factie onder de rebellen van gisteren, die de meesters van het Syrië van morgen zijn geworden, van plan de kaart van internationale respectabiliteit te spelen door christenen gerust te stellen en pater Lutfi en de bisschoppen uit te nodigen voor een ronde tafel in Aleppo: "Ik was uitgenodigd om deel te nemen, maar de rebellen kwamen niet persoonlijk opdagen."

"Ze stuurden een bericht waarin ze uitlegden dat ze tijd nodig hadden om zich te organiseren. Ze beloofden snel een ontmoeting te hebben met de religieuze autoriteiten om de bezorgde mensen gerust te stellen en hun programma te presenteren om Syrië te redden van de afgrond waarin het is gevallen", zei de Franciscaan van Damascus.

Er is inderdaad reden om bezorgd te zijn als men een snelle blik werpt op de strijdkrachten die zojuist de controle over Syrië hebben overgenomen. 

Te beginnen met de hoofdmacht ter plaatse, bestaande uit de islam-nationalisten van de Hayat Tahrir Al-Sham (HTC, Levant Liberation Organization).

Hoewel hij probeert de HTC-groep die hij leidt te ontdoen van het label van radicaal islamisme, dat ertoe heeft geleid dat het door de Verenigde Staten op de zwarte lijst van terrorisme is komen te staan, is Ahmed Al-Charaa – beter bekend onder zijn oorlogsnaam, Abu Mohammed Al-Joulani – een product van internationaal jihadisme.

De nieuwe sterke man van Syrië staat aan het hoofd van een bonte islamitische groepering die hij in het gareel wil krijgen: in het bijzonder de zorgwekkende Firqat al-Ghuraba-groep – de "Vreemdelingenbrigade", die momenteel bestaat uit ongeveer honderd mensen, voornamelijk Franstaligen – inclusief tieners – en geleid wordt door Omar Omsen, een oude figuur van de Franse jihad uit Nice. Een bloeddorstige brigade die nogal eens in conflict komt met HTC.

Naast de islamisten is er het Syrische Nationale Leger, dat voornamelijk bestaat uit een bijeenkomst van militaire groepen – waaronder huurlingen – onder leiding van het Turkije van Erdogan en wiens roeping het is om de sterke man van de regio te helpen de Koerdische ambities aan de grenzen in te dammen.

Ten slotte is een ander belangrijk stuk op het Syrische schaakbord dat heeft bijgedragen aan de val van het regime van Bashar al-Assad de pro-Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF), waarin christelijke gewapende milities zitten.

In deze puinhoop van het  post-Assad-tijdperk , hopen de Syrische christenen te kunnen rekenen op de inzet van de internationale gemeenschap: "Het is essentieel dat de internationale gemeenschap zich vastberaden blijft inzetten en toezicht houdt op het nieuwe politieke situatie om een toekomst te verzekeren waarin iedereen zijn plaats heeft. Syrië moet weer een gastvrij land worden waar de wet en niet etniciteit of religie heersen", besluit pater Lutfi. Maar op dit gebied is nog niets zeker...

(Bron: La Stampa/Le Monde – FSSPX.Actualités)
Illustratie : Custodia Terræ Sanctæ / (The Daily) Guardian / CNN

Kardinaal Pierbattista Pizzaballa, Latijns Patriarch van Jeruzalem