Nog een jaartje voor de eerste schoolbel!
Nog een jaartje voor de eerste schoolbel!
De werkgroep rond het project Hemelschool draait stilaan op kruissnelheid. Deze zomer werden belangrijke knopen doorgehakt waaronder... de naam van de school. U heeft het misschien al voorbij zien komen: de Hemelschool wordt omgedoopt tot de ‘Sint-Antoniusschool’. Volgend schooljaar openen de deuren!
Eind augustus besprak de werkgroep enkele heikele punten, zoals de naam, het schoolreglement, de statuten, onderwijsmethodes en communicatie. Op woensdag 28 augustus, na de Heilige Mis opgedragen voor de school, gaf Eerwaarde Bochkoltz een rondleiding door de priorij en lichtte hij de aanstaande verbouwingen toe. De volledige plannen worden gepresenteerd tijdens de parochiemaaltijd op zondag 20 oktober. De school krijgt op termijn alle benodigde faciliteiten, zoals een eigen ingang, klaslokalen, een polyvalente zaal, een lerarenkamer en aparte toiletten.
Hoewel sommigen al gewend waren aan de naam ‘Hemelschool’, is er besloten om een meer traditionele naam te kiezen. De keuze viel op ‘Sint-Antoniusschool’, vernoemd naar Antonius van Padua. Een houten beeld van deze patroonheilige van de kinderen prijkt in de middenbeuk van onze kapel aan de evangeliezijde, vóór het koorgedeelte. Antonius is een geliefde heilige, met veel boeken, verhalen en afbeeldingen over zijn leven. Zijn feestdag, op 13 juni, biedt een uitstekende gelegenheid om aan het einde van het schooljaar een schoolfeest te organiseren.
Daarna kwamen de moeilijkere onderwerpen aan bod. We richten een vzw op voor de juridische omkadering, en de statuten worden gefinaliseerd. Vervolgens bekeken we uitgebreid de verwachte inkomsten en uitgaven. Het inschrijvingsgeld bedraagt zoals aangekondigd 150 euro per maand voor kleuters en 195 euro voor de basisschool. Om financieel rond te komen met één leerkracht, hebben we minimaal 5 leerlingen nodig in het eerste jaar. Vanaf 20 leerlingen kunnen we een extra leerkracht aannemen. De uitdaging is duidelijk: we moeten kwalitatief katholiek onderwijs bieden om voldoende ouders voor onze school te winnen.
Na de lekkere lunch waren we klaar voor de grootste brok: de bespreking van het schoolreglement. Er is ook zoveel te beslissen: hoelang duurt een schooldag? Kiezen we voor een uniform of enkel kleurvoorschriften? Voorzien we buitenschoolse opvang? Hoe gaan we om met communicatie, conflicten, maaltijden, ziektes, verzekeringen, huiswerk etc. Een nieuwe vergadering is gepland om de details verder uit te klaren. Sowieso is het vergadertempo van de werkgroep opgeschroefd van ééns om de drie maanden naar elke maand.
Toekomstig leerkracht Jacintha lichtte vervolgens haar gekozen methodes toe. Voor bijna elk vak heeft ze al de geschikte handboeken (met lerarenhandleiding) bijeengezocht. Het is een mix geworden van relatief nieuwe handboeken en prachtige, oudere katholieke boekjes. Invulboeken zijn strikt verboden. Juf Jacintha werkt met aparte schriftjes. Waarom dat zo veel beter is, legt ze later zeker zelf wel eens uit.
We eindigen met de praktische regeling van de opendeurdag. Op zondag 19 januari zijn in Antwerpen alle geïnteresseerden na de Hoogmis uitgenodigd in de lokalen van de school om uitgebreid kennis te maken met het leerproject. Die dag openen ook de inschrijvingen voor het schooljaar 2025-2026. Noteer deze datum alvast in uw agenda!
Sint Antonius, bid voor ons schoolproject!