Juli: de maand van het Kostbaar Bloed
Hymne van de Laudes 'Salvete Christi vulnera' op het feest van het Kostbaar Bloed (1juli) - Bron: Youtube Marvels of Christendom
Preek E.H. Matthias De Clercq, op het feest van het Kostbaar Bloed, 1 juli te Gerwen
„Wij zijn vrijgekocht met het kostbaar bloed van het goddelijk Lam!“
In Christus beminden,
In november 1848 heerste er in de heilige stad Rome revolutie. Verschillende groeperingen trachtten er door aanslagen en oproer het pauselijk bestuur onmogelijk te maken. De paus werd uit het Vaticaan verdreven en trok zich terug in het paleis op de Quirinaal. De Zwitserse wacht en de Nobelgarde verdedigden er de Heilige Vader koen als leeuwen. Ondanks de persoonlijke wil van Pius IX in Rome te blijven, koste wat het koste, werd hij door de ambassadeurs van Frankrijk en Beieren aangeraden te vluchten. Verkleed als gewone priester en onder bescherming van beide ambassadeurs kwam Pius IX naar de Italiaanse havenstad Gaeta. Kort daarop riep de vrijmetselarij Rome tot republiek uit, wat Pius IX verschrikkelijke zielssmarten deed lijden. God liet echter de paus, Zijn plaatsvervanger op aarde, niet in de steek en stuurde een priester genaamd Merlini. Deze sprak: “Heilige Vader, het is Gods wil, dat indien u naar Rome terugwilt, u eerst het feest van het Kostbaar Bloed voor de gehele Kerk moet voorschrijven.” Pius IX vroeg tijd om te bidden. En, o wonder, de dag waarop de paus daadwerkelijk het feest van het kostbaar Bloed instelde, landde er een Frans leger bij Gaeta. Het snelde de paus ter hulp. Op 1 juli 1849 veroverde dit leger voor Pius IX Rome en begeleidde hem in triomftocht naar het Vaticaan. Op die 1ste juli koos Pius IX zich ook een nieuw leidmotto uit, dat zo luidt: “Leg op uw hart een druppel van Jezus´ kostbaar bloed en ge zult niets te vrezen hebben!”
Dierbaren, gedurende deze maand juli vereren we op bijzondere wijze het Kostbaar Bloed van Onze Heer Jezus Christus. Pretiosissimi sanguinis Domini Nostri Jesu Christi - Een belangrijke maand – een grote vreugde. In de nacht van het feest van het Kostbaar Bloed op 1 juli werd er daarom in de metten gezongen: “Weerklinke ´t feestelijke stemgeluid, en strale elkeen de vreugde van´t gelaat – trekt reien vormend mannen jong en oud, met brandende flambouwen langs de straat!” We kunnen ons echter een vraag stellen: Waarom eigenlijk deze jubel? Moeten we niet eerder in zak en as boete doen, dat dit kostbaar bloed voor ons vergoten is? De hl. Augustinus zegt kordaat: “Neen! Waarlijk, we waren wel in zonde – beladen met een grote schuld, maar zie welke eer ons ten deel viel: het is geen gewoon menselijk bloed dat er voor ons uitgestort werd tijdens de martelingen en de kruisiging op heuvel Golgotha. Het was goddelijk, heilig, volmaakt, zondeloos bloed. Het aanbiddelijke bloed van het Lam Jezus Christus!”
Ook de heilige Johannes Chrysostomus is zich bewust van deze eer, welke ons ten deel viel, maar wijst ook op de kracht van Christus´ bloed. Om deze kracht te herkennen moeten we een blik werpen op de oude schriftuurtexten, zegt hij, op de voorafbeelding van het Kostbaar Bloed in het Oude Testament. Om het volk Israël uit de handen van de Farao te bevrijden, liet God namelijk 10 plagen op Egypte komen. De laatste plaag was de verschrikkelijkste. Alle eerstgeborenen zouden omkomen van hen, die Gods volk in kettingen hielden. Omdat echter de joodse huizen met de Egyptische in één en dezelfde stad stonden, moest er een middel ter onderscheiding gegeven worden. Waarlijk een wonderbare voorafbeelding van het kostbaar bloed van Jezus! Wat was het dan dat Mozes beval? Hij sprak: “Iedereen moet het bloed van een lam op zijn deurposten smeren en zo zal de verderfengel voorbijtrekken!” En daadwerkelijk, als de Verderfengel die met bloed bestreken deurposten zag, stond hij stil en waagde niet binnen te treden. Bij de Egyptenaren echter was er geen huis zonder dode. Welnu, zegt de kerkvader Chrysostomus, wij zijn allen besprenkeld met het kostbaar bloed van onze Zaligmaker. Hij heeft Zijn bloed over ons en onze kinderen uitgegoten tot vergeving onzer zonden. Hij heeft ons vrijgekocht – wij zijn Zijn eigendom geworden. De duivel – de verderfengel heeft geen rechten meer op ons! Hij moet aan onze ziel voorbijgaan! We hebben over de draak gezegevierd door het bloed van een Lam!
De hl. Paulus heeft ons in het feestepistel een tweede – een andere voorafbeelding gebracht van het Kostbaar Bloed. Hij zegt: Enkel maar met de blik op het bloedige kruisoffer van Christus kunnen we verstaan, waarom God in het Oude Testament bloedige offers van stieren, bokken en schapen verlangde. Omdat deze net voorafbeeldingen waren van dit bloedig altaar des kruises! In het Oude Testament zag men in het bloed de zetel van het leven. Leven dat door God geschonken werd. Daarom schreef Mozes: “De ziel zit in het bloed”. Men mocht om deze reden geen mensenbloed vergieten, noch dierenbloed consumeren. Door het offeren van het bloed van de dieren echter, schonk men aan God ter verzoening voor de erfzonde een aards leven om zo weer bovennatuurlijk leven voor de mensheid te verkrijgen. Ja, eenmaal per jaar ging de Hogepriester in de Verbondstent binnen en offerde het bloed van bokken of kalveren, ter verzoening voor de eigen zonden en die van het gehele volk. Dit offer had echter niet de kracht om definitief verzoening te brengen, maar had enkel maar een reinigende kracht. Het reinigde uiterlijke dingen of personen, maar niet het innerlijke geweten. Volledig anders bij Jezus! Hij ging voor eens en altijd in het hemelse heiligdom binnen en ging tot aan de troon van Zijn goddelijke Vader met zijn eigen vlekkeloze bloed. Door Zijn eigen bloed te offeren, bewerkte Jezus eeuwige Verlossing. Het bloed van het nieuwe en eeuwigdurende verbond. Hij is gestorven tot verlossing van de overtredingen, die onder het eerste Verbond gedaan waren, opdat zij, die uitverkoren zijn, de belofte ontvangen van het eeuwige leven.
Zo komen we tot een derde punt: de evangelieperikope van het feest van het Kostbaar Bloed is hetzelfde als op het feest van het Allerheiligste Hart. Er is dus een duidelijke verbinding tussen beiden. De evangelist Johannes zegt: “De soldaat opende Jezus’ zijde, Jezus’ hart aldus, en er kwam bloed en water uit.” Augustinus bemerkt, dat Johannes zegt: “Openen”, en niet doorboren of verwonden. Dit heeft een redenen. Johannes zegt “openen” om aan te duiden dat de deur van het leven geopend worden is. De sluis, waaruit de sacramenten der hl. Kerk gevloeid zijn, zonder welke men in het eeuwig leven niet kan binnengaan. Het geopende hl. Hart van Jezus. Augustinus roept uit: “O dood, gij zijt een dood waardoor de doden herleven! Wat is er zuiverder dan dat bloed? Wat is er heilzamer als die zijdewonde?” Ze is heilzaam, omdat we onze ziel kunnen, maar ook moeten in dat goddelijke bloed wassen, zegt de hl. Gaspar. We doen dit door vaak de Sacramenten te ontvangen, bijzonder de hl. Biecht en de hl. Communie. “Rood moge uw tong zijn van het kostbaar bloed aan de communiebank te ontvangen!” “Zalig zijn diegenen die zich [door een vake biecht] in het bloed van het Lam reingewassen hebben!”
Litanie van het KOSTBAAR BLOED
in maand juli
Heer, ontferm U over ons.
Christus, ontferm U over ons.
Heer, ontferm U over ons.
Christus, aanhoor ons.
Christus, verhoor ons.
God, hemelse Vader, ontferm U over ons.
God, Zoon, Verlosser van de wereld, *
God, Heilige Geest,
Heilige Drievuldigheid, één God,
Bloed van Christus, eniggeboren Zoon van de eeuwige Vader, red ons.
Bloed van Christus, mensgeworden Woord van God,*
Bloed van Christus, van het nieuwe en eeuwige Verbond,
Bloed van Christus, in de doodsstrijd neerdruppelend op de aarde,
Bloed van Christus, vloeiend bij de geseling,
Bloed van Christus, naar buiten dringend bij de doornenkroning,
Bloed van Christus, vergoten op het kruis,
Bloed van Christus, losprijs van ons heil,
Bloed van Christus, zonder hetwelk er geen ver-geving mogelijk is,
Bloed van Christus, eucharistisch voedsel en zui-vering van de zielen,
Bloed van Christus, stroom van barmhartigheid,
Bloed van Christus, overwinning over de duivelen,
Bloed van Christus, sterkte van de martelaren,
Bloed van Christus, kracht van de belijders,
Bloed van Christus, bron van maagdelijkheid,
Bloed van Christus, steun van hen die wankelen,
Bloed van Christus, verkwikking van hen die lijden,
Bloed van Christus, troost in droefheid,
Bloed van Christus, hoop van de boetvaardigen,
Bloed van Christus, vertroosting van de stervenden,
Bloed van Christus, vrede en zoetheid des harten,
Bloed van Christus, onderpand van eeuwig leven,
Bloed van Christus, dat de zielen uit het vagevaar bevrijdt,
Bloed van Christus, alle eer en lof overwaardig,
Lam Gods, dat de zonden van de wereld wegneemt,
spaar ons, Heer.
Lam Gods, dat de zonden van de wereld wegneemt,
verhoor ons, Heer.
Lam Gods, dat de zonden van de wereld wegneemt,
ontferm U over ons.
V. Gij hebt ons vrijgekocht, Heer, met uw Bloed.
R. En Gij hebt ons gemaakt een koninkrijk voor God.
Laten wij bidden. Almachtige, eeuwige God, die uw eniggeboren Zoon tot Verlosser van de wereld hebt aangesteld en U hebt laten verzoenen door zijn Bloed; wij bidden U, geef dat wij de losprijs van onze zalig-heid zo vereren en door zijn kracht zo beschermd worden tegen het kwaad van dit aardse leven, dat wij ons in de hemel over de vrucht ervan eeuwig mogen verheugen. Door dezelfde Christus Onze Heer.
Amen.