Reisverslag JKI-Vlaanderen

Bron: District België - Nederland

Hoe dichter onze eerste JKI-reis bij de deur stond, hoe meer we begonnen te popelen van ongeduld. Op het programma stonden volgende punten: Keulen, München, Priesterwijdingen in Zaitzkofen, Praag en Aken. De plaatsen voor de reis waren snel volgeboekt. Met een mini-busje en een auto gevuld met 14 JKI’ers trokken we op reis.  

Woensdag 26 juni 

Onze reis begon op de avond van 26 juni, toen we met onze groep bijeen kwamen in de priorij te Antwerpen. De serene omgeving van de priorij bood ons een moment van rust en voorbereiding voor de reis die ons de volgende dag naar Duitsland zou brengen. 

Donderdag 27 juni 

De dag begon vroeg met het ochtendgebed en de Heilige Mis om 6 uur, wat ons een vreedzaam en krachtig begin van de dag gaf. We ontbeten in de auto richting Keulen. Bij aankomst in Keulen, bezochten we de Dom van Keulen: we leerden over de imposante gotische architectuur van deze kathedraal en baden er, ondanks de drukte, ons rozenhoedje in een zijkapel voor het Allerheiligste Sacrament. Daarnaast bezochten we de Grote Sint-Martinuskerk: we kregen uitleg over de romaanse minimalistische bouwstijl van deze kerk en kregen even de aandacht van omstaanders door het Salve Regina te zingen in de prachtige akoestiek van het gebouw. 

De Dom in Keulen

Rozenhoedje voor het uitgestelde Allerheiligste

Na een gezellige picknick in Keulen vertrokken we naar onze verblijfplaats in Wackersdorf. Omdat we in de file quasi stilstonden, deden we een quiz tot dat de batterij van de computer leeg was. Toen we aankwamen, installeerden we ons en genoten van een eenvoudige maaltijd van opgewarmde spaghetti die we nét voor onthoudingsdag opkregen. De dag eindigde met het avondgebed. 

Terrasje in Keulen

Vrijdag 28 juni 

We begonnen de dag met het ochtendgebed en een meditatie, gevolgd door de Heilige Mis die altijd opgedragen zou worden onder het afdak van het terras op een reiskofferaltaar aangekleed met onze JKI-vlag. Na het ontbijt en het maken van lunchpakketten, luisterden we om 10 uur naar een inspirerende voordracht van E.H. De Bruyn over de priesterwijdingen die zaterdag zouden plaatsvinden. 

Om 11uur vertrokken we naar München. In deze stad bezochten we de Marienplatz en de Frauenkirche, waar we een boeiende uitleg kregen over deze kathedraal. We bezochten ook Kasteel Nymphenburg en genoten van een rondleiding door een gids. Na het diner in een lokaal restaurant keerden we terug naar Wackersdorf voor het avondgebed. 

Kasteel Nymphenburg

Aan het stadhuis van München

Zaterdag 29 juni 

Het hoogtepunt van onze reis naderde. We begonnen de dag vroeg met ochtendgebed en meditatie. Na het ontbijt vertrokken we naar Zaitzkofen op 40 minuten rijden van waar we zaten. Iedereen was ondanks de 32°C formeel aangekleed voor de priesterwijdingen. 

Priesterwijding

De plechtige en diepe betekenis van het sacrament van het priesterschap raakte ons allen. Het was een bijzonder moment, getuige te zijn van de toewijding van 2 nieuwe priesters en 3 nieuwe diakens. Na de Mis haastten we ons naar de communiebank om de zegen te krijgen van de 2 nieuw gewijde priesters. We genoten van een middagmaal in de tuin en kregen daarna een rondleiding in het seminarie. We woonden de Vespers bij om 16 uur en keerden daarna terug naar Wackersdorf voor een gezellige avond, afgesloten met het avondgebed. 

Groepsfoto met Mgr. Tissier de Mallerais

Zondag 30 juni

Zondag, rustdag. Dag van gebed, ontspanning en samenzijn. De zondagochtend begon rustig met gebed en meditatie, gevolgd door een gezongen Heilige Mis. Aanvankelijk was een gelezen Mis voorzien, maar enkele JKI’ers ijverden voor een gezongen Heilige Mis en begonnen het kyriale in te oefenen. E.H. De Bruyn zegende wijwater voor het Asperges me en we zongen de Mis in het stralende zonlicht. Vervolgens was een uitgebreide brunch voorzien. Na de brunch genoten we van een gezellig namiddagprogramma. We gingen volleyballen, speelden een houten kegelspel en enkele zwommen in het meer nabij onze chalets. De dag eindigde met een gezamenlijk avondeten en het avondgebed, de harde kern bleef nog wakker om te kaarten. 

Brunch

Maandag 1 juli 

De nieuwe dag begon gelijk gewoonlijk met het ochtendgebed en meditatie. Na het ontbijt vertrokken we naar Praag. We genoten van een rondleiding door het historische klooster Strahov met haar schitterende bibliotheek. De soutane van onze Eerwaarde werkte als groepsticket en we mochten overal zo binnen. In de kerk ligt de H. Nobertus, stichter van de Nobertijnen, begraven. Daarnaast bezochten we nog de kathedraal van Praag, de Karmelietenkerk Maria Viktoria met het wereldberoemde beeld van het Kindje Jezus van Praag. We baden er ons rozenhoedje en bezochten vervolgens het Oude Stadsplein, waar we meer leerden over de historische betekenis. 

Bezichtiging van de kerk van het Strahov-klooster in Praag

De historische bibliotheek van het Strahov-klooster

Na de Heilige Mis die E.H. De Bruyn mocht opdragen in de basiliek, genoten we van een diner in een lokaal restaurant. Vanop het terras konden we genieten van de twaalf uit hout gemaakte apostelen die om het uur voorbij het raam van het stadhuis sprongen.  

Bij het graf van de H. Wenceslaus I, de eerste christelijk hertog van Bohemen

H. Mis in een basiliek in Praag

Dinsdag 2 juli 

De laatste dag van onze reis begon met het ochtendgebed en meditatie, gevolgd door de Heilige Mis. We vertrokken om 10.30 uur terug naar Antwerpen. We stopten voor een avondmaal in Aken en maakten nog een kampvuur in de priorij in Antwerpen, waar we de reis gezellig afsloten. 

Deze reis werd gekenmerkt door gebed, vriendschap en interessante bezienswaardigheden met als hoogtepunt de priesterwijdingen in Zaitzkofen. Het was een prachtige gelegenheid om ons geloof te verdiepen en onze gemeenschap te versterken. Wat een zegen is het JKI toch, deze jeugdvereniging waar men met leeftijdsgenoten het geloof beter leert kennen en ontdekken, waar gezonde vriendschappen voor het leven zo eenvoudig gedijen en waar men zich wederzijds sterkt en sticht. We danken de goede God en onze patroon, de H. Johannes Berchmans, voor deze gezegende reis!