Woordje van de Districtsoverste april 2025: de katholieke school, een bron van roepingen

Bron: District België - Nederland

Gebed is een geweldige manier om roepingen te verkrijgen [red: zie vorig maandelijkse Woordje van de Districtsoverste]. Dit spirituele middel ligt binnen ieders bereik en is zeer vruchtbaar. Maar er is meer. Laten we luisteren naar onze stichter, aartsbisschop Lefebvre: “Het is de taak van de leden van de Priesterbroederschap St. Pius X om de stichting van waarlijk katholieke scholen aan te moedigen en deze scholen ook zelf te stichten, zodat de jeugd een echt christelijke opvoeding kan aangeboden worden.” Waartoe? Opdat "uit deze scholen roepingen en christelijke gezinnen zullen voortkomen". Met andere woorden, volgens hem zijn katholieke scholen een van de meest gunstige voedingsbodems om roepingen te wekken.

We voelen de ervaring van de man die missionaris was in Gabon en Apostolisch Gedelegeerde voor heel Franstalig Afrika: om de bekeringen te wekken en te begeleiden zijn priesters nodig. En om priesters te hebben, moeten er echt katholieke scholen zijn, dat wil zeggen scholen waarin "al het onderwijs, de hele orde van de school, het personeel, de programma's en boeken, in elk vakgebied, worden geleid door een echt christelijke geest onder het bestuur en onder de moederlijke waakzaamheid van de Kerk, en weliswaar op zo'n manier dat godsdienst het fundament en de bekroning van alle leer kan zijn. Dit op alle niveaus, niet alleen in de basisschool, maar ook in het middelbaar en hoger onderwijs." (Pius XI, Encycliek Divini Illius Magistri).

Waarom is de katholieke school de bevoorrechte plaats waar roepingen gemakkelijker tot bloei komen? Omdat het de intelligentie van kinderen traint in het licht van natuurlijke en bovennatuurlijke waarheden. Het geeft het kind wijsheid, met andere woorden het vermogen om kennis te ordenen en naar waarde in te schatten. En precies, “het is de wijze man eigen te ordenen”, schrijft Aristoteles aan het begin van zijn Metafysica. Op deze manier plaatst het kind alle kennis in het licht van het geloof. Het kind neemt een stap terug van de wonderen van de natuur, van de geschiedenis van de mens, van de verscheidenheid van technieken en talen en brengt dit in verhouding tot de godsdienst. "Rechtvaardigheid en rede vereisen dat onze leerlingen in de scholen niet alleen wetenschappelijk onderricht vinden, maar ook morele kennis die, zoals we hebben gezegd, in harmonie is met de principes van hun religie, kennis zonder welke geen enkele opvoeding vruchtbaar kan zijn, ja eerder absoluut rampzalig" (Leo XIII, 8 december 1897, encycliek Affari Vos). 

Gevoed door deze wijsheid groeit de kennis van God en daarmee ook een levensideaal. Het kind begrijpt beter het doel van het menselijk leven en wil zijn eigen leven wijden aan wat hem essentieel lijkt: de dienst aan God. Elke roeping is de uitdrukking van een ideaal van christelijk leven dat gerijpt is door de kennis van God.

De katholieke school leert ook kritisch denken, wat niets anders is dan het vermogen om te oordelen. Het geeft de sleutels tot het interpreteren van alles, wat ons in staat stelt alles in perspectief te plaatsen in relatie tot de eeuwigheid en de onveranderlijke principes van de katholieke leer. De school bereidt de ziel zo voor om anderen te leiden of te adviseren. Waarom komen zoveel mensen naar een klooster om zo'n contemplatieve ziel te vinden, dan om een antwoord te vinden op een moeilijke situatie, in een persoonlijke strijd, in een beslissende keuze? Waarom vinden we onze toevlucht bij deze verborgen zielen? Omdat zij van God zijn en een wijsheid hebben die niet van de aarde is, maar van de hemel.

Katholieke scholen geven de opvoeding van christelijke ouders door. Het moedigt de beoefening van deugd aan, namelijk die van de godsdienstigheid door een geestelijk leven dat goed gereguleerd is door het kader van de school: gebed voor en na de les, H. Mis, regelmatige ontvangst van de sacramenten. Schoolreglementen die niets anders zijn dan de concrete praktijk van gerechtigheid en naastenliefde. Trouw aan de plichten van staat door vervulling van de opgaves van een ieder. Kinderlijke vroomheid door respect voor gezag; toewijding door de geest van dienstbaarheid; vriendschap en naastenliefde voor iedereen.

De katholieke school laat het kind concreet weten wat een roeping is. Het kind ziet de priester in zijn dagelijks leven als leider, leraar, opvoeder en middelaar tussen God en hemzelf. Het kind gaat om met zusters en ondervindt de invloed van haar geestelijk moederschap. Hoe kunnen we ons niet de vraag van onze eigen roeping stellen als we het dagelijks leven met godgewijde zielen delen? Elke roeping is een verhaal. Maar velen van hen danken hun intrede in het priesterlijke of religieuze leven aan het voorbeeld van een godgewijde ziel met wie men zich heeft geïdentificeerd. Dit is alleen mogelijk via katholieke scholen.

Ook het aanmoedigen, stichten en ontwikkelen van scholen is essentieel om de bloei van vele roepingen te zien. Ons District heeft de vreugde om een school te zien stichten in de priorij van Antwerpen. Deo gratias! Wij bidden voor haar, tevens voor de school in Brussel en voor al de scholen die de Voorzienigheid ons zal schenken en die ons zullen helpen voor het opwekken van vele roepingen!

Moge de heilige Jozef u zegenen!

E.H. de Sivry, Districtsoverste van de Benelux