Woordje van de Districtsoverste september 2024: Katholiek en Rooms!

Bron: District België - Nederland

Het sacrament van het H. Doopsel neemt ons op in de Katholieke, Apostolische en Roomse Kerk. We zijn dus Katholiek en Rooms geworden door de zalving van het doopsel. Maar wat bedoelen we met Rooms? 

Ten eerste herinnert het ons aan het primaat van de bisschop van Rome, de opvolger van de heilige Petrus, over de universele Kerk. Spreken over Romeinsheid is dus verwijzen naar de goddelijke stichting van de Kerk. Laten we eens lezen wat het Concilie van Florence ons leerde in de bul Laetentur caeli van 6 juli 1439: “Wij definiëren de Heilige Apostolische Stoel en de Romeinse Paus als de primaat hebbende over het hele universum, en de Romeinse Paus als de opvolger van de zalige Petrus, Prins der Apostelen, die van Onze Heer Jezus Christus in de persoon van de heilige Petrus de volledige macht ontving om de universele Kerk te herderen, te leiden en te besturen”. Het Eerste Vaticaans Concilie nam in de 4e zitting van 18 juli 1870, met de constitutie Pastor aeternus, hoofdstuk 3, expliciet de definitie van het Concilie van Florence over.

Er is dus een verband tussen het universele primaat, d.w.z. de macht om te regeren en te onderwijzen, en de zetel van Rome. De paus is de bisschop van Rome, zoals het eerste Vaticaans Concilie leert in sessie 4, hoofdstuk 2: “Wie de heilige Petrus op deze stoel opvolgt, verkrijgt het primaat van de heilige Petrus over de hele Kerk, in overeenstemming met wat Christus zelf heeft ingesteld”. Leo XIII stelt in een brief aan kardinaal Rampolla van 15 juni 1887: "Het was niet zonder een speciale wil van God dat de gezegende Prins van de Apostelen Petrus zijn schreden richtte naar deze metropool van de afgoderij van de wereld, om haar herder te worden en haar voor altijd het gezag van het hoogste apostolaat over te dragen”. De heilige Petrus en zijn opvolgers zijn echter geen paus omdat ze bisschop van Rome zijn; ze zijn bisschop van Rome omdat ze paus zijn. De bisschop van Rome is daarom de opvolger van Sint Pieter en heeft het primaat over de hele Kerk. Rooms-katholiek zijn is het primaat van de bisschop van Rome erkennen.

Maar er is meer. Rooms-katholiek zijn betekent ook de waarheden van het geloof aanhangen zoals die door de paus en zijn opvolgers zijn onderwezen en overgeleverd. Met andere woorden, rooms-katholiek zijn is geloven dat Christus de schat van het geloof heeft toevertrouwd aan de heilige Petrus en zijn opvolgers. Wij zijn rooms-katholieken in zoverre wij ons volledig houden aan de geloofsbelijdenis zoals die is bewaakt en overgeleverd door de heilige Petrus en zijn opvolgers in de zetel van Rome

Trouw aan de traditionele leer van het apostolisch leergezag zijn we roomser dan ooit. Misschien zelfs meer dan de gezagdragers in de Kerk. Kunnen we zeggen dat zij Rooms zijn, degenen die de Kerk tijdens het Tweede Vaticaans Concilie opnieuw definieerden met de uitdrukking Subsistit? Een term die leidde tot de radicale vernietiging van de roomsheid: “Deze verandering van definitie,” zegt abbé Gleize, “is de diepe reden voor wat we op het eerste gezicht kunnen waarnemen in het concrete leven van de Kerk, ondersteboven gekeerd door het drievoudige offensief van collegialiteit, godsdienstvrijheid en oecumene.  Collegialiteit probeert het romeinse karakter in zijn wezen te vernietigen door het primaat te vernietigen; godsdienstvrijheid probeert het te vernietigen in zijn werking als bestuur; oecumene probeert het te vernietigen in zijn werking als leergezag en heiliging”.

Op 19, 20 en 21 augustus 2025 reist het district naar Rome voor het Heilig Jaar, de hoofdstad die Sint Petrus en Sint Paulus besprenkelden met hun bloed. Daarom staat Rome bekend als de “Eeuwige Stad”. Laten we allemaal deelnemen aan deze pelgrimstocht! Het zal een mooie gelegenheid zijn om onze verbondenheid met de Rooms-Katholieke Kerk te bevestigen! 

E.H. Michel Poinsinet de Sivry, districtsoverste van de Benelux

Contact

  • Priorij Christus-Koning

  • 37-39, Rue de la Concorde
    1050 Bruxelles
    België

  • Telefoon: +32 2 550 0020
  • Bezoek de website