H. Beregisus (2 oktober)

De H. Beregisus (+rond 725, feestdag op 2 oktober) Wie is die heilige nu? Zie ik u al denken. Hij is niet zo gekend. De abdij die hij in de bossen van de Ardennen bij het beekje Andage of Andain stichtte en later zo beroemd werd, kent echter bijna iedereen onder de naam van St. Hubert. Bij dit klooster is de plaats St. Hubert, de ‘Europese hoofdstad van de jacht’, ontstaan. De H. Beregisus nu heeft volgens een anonieme monnik van de abdij Andain, die rond 937 zijn vita schreef, deze abdij gesticht en met St. Hubertus meegewerkt aan de bekering van de Ardenner bevolking. Door de invallen van Noormannen is veel verwoest en informatie verloren gegaan, maar deze anonieme monnik, volgens sommigen Frederik, heeft uit mondelinge getuigenissen en andere gegevens zijn vita kunnen schrijven. Volgens deze levensbeschrijving werd Beregisus geboren in het dorp Sprange dat vroeger tussen Hamois en Emptinne in de Condroz lag, maar dat door de oorlogen in de 16e eeuw verwoest is en nu niet meer bestaat. Hij gaat naar school in het Dietstalige klooster St. Truiden en hij wordt er seculier priester. Er wordt verteld, dat Plectrudis, de vrouw van Pepijn van Herstal, wanneer zij langs de beek Andage gaat, een brief uit de hemel ziet vallen. Zij brengt die mee naar Pepijn. Deze laat de brief aan Beregisus zien en Beregisus vertelt het vervolg van deze brief. Daarop geeft Pepijn hem de grond langs de beek om er een kerk te stichten. (Dit deel van het verhaal is echter niet historisch, er bestaat een nagemaakte stichtingsoorkonde, zogenaamd geschreven door Pepijn). Wat wel waar is, is dat hij het kerkje dat hij daar sticht St. Petrus als patroon geeft en dat er later kanunniken aan verbonden zijn. Beregisus blijft van daaruit werken en wordt er ook begraven. Zijn levensbeschrijver uit de tiende eeuw vermeldt dat in een ander boek de wonderen bij zijn graf geschied beschreven worden. Dit boek is waarschijnlijk verloren geraakt in de loop der tijd. Wel is er nog steeds een reliek van Beregisus in het klooster van St. Hubert.

Hoe is nu het vroegere St. Pietersconvent met kanunniken (vanaf 725 aantoonbaar) een Benedictijnenklooster geworden? In het jaar 817, dus honderd jaar na de stichting, bieden zich verschillende kanunniken van Luik aan om de Benedictijnerregel in Andain in te voeren en er zelf in te treden. Bisschop Walkandus van Luik en Lodewijk de Vrome bevestigen dit en geven hen de reliek van de H. Hubertus mee naar het klooster Andain. Op de tocht erheen en op deze plek gebeuren er zeer veel wonderen, zodat de verering van de H. Hubertus die van Beregisus geheel gaat overschaduwen. Daarom heet nu zowel het klooster als het dorp St. Hubert. Het klooster maakt een grote bloeiperiode mee. Het stond enkel onder de keizer en onder Rome, had 8 priorijen, 2 kanunniken-colleges naast het klooster zelf, een groot college en 130 parochies onder zijn beheer tot het tenslotte rond 1800 door Franse revolutionairen onteigend en geprofaneerd wordt. Nu is een deel van de rijksabdij nog zichtbaar met de kerk die tot basiliek is verheven.

Broeder René Maria

Bronnen: - ‘Met de heiligen het jaar rond’, Dom Huybrn,… (zie vorige Monstrans) -Acta Sanctorum, 2 octobris, S. Beregisus (internetsite)

- Butler of Giry …(het boek met bruin-lederen kaft ligt op mijn bureau)