Historiek van de Kapel van het Allerheiligste Sacrament
Een vergeten parel aan de Antwerpse kroon
Buiten de bruisende stadskern vinden we een vergeten parel aan de Antwerpse kroon.
Aan de huidige nummers 21/23 van de Hemelstraat werd in 1892, nu meer dan een eeuw geleden, een kloostergebouw en de prachtige Kapel van het Allerheiligste Sacrament opgetrokken. De kapel van dit heiligdom verbergt nog steeds talrijke kunstwerken: het fraai bewerkt altaar, de verfijnde muurschilderingen, vergulde fresco's, de mooie glasramen, de veertien taferelen van de Kruisweg,...
Het Handvest van Venetië (anno 1964) vraagt aan de eigenaars van kunsthistorische gebouwen toe te zien op het onderhoud, de verfraaiing en de restauratie van hun patrimonium. In 1992 wordt de Kapel geselecteerd om er een beschermd monument van te maken omwille van de volledigheid en gaafheid van haar neogotisch interieur. Door het Ministerieel Decreet van 20 juni 1994 werd de Kapel op deze lijst geplaatst met de bijkomende vermelding : "Dient te worden beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de artistieke waarde met inbegrip van het interieur en meubilair. Het sterk doorgedreven neogotisch karakter met vooral de nadruk op het decoratieve karakter er van vormt een uitzondering in het bewaarde werk van architect Ernest Stordiau ". Op 8 juni 1995 is de Kapel bij Ministerieel Besluit beschermd. Voor het behoud van dit uitzonderlijk bouwwerk dringen zich belangrijke restauratie- en instandhoudingswerken op: dakvernieuwing van Kapel en klooster, schilderwerken, restauratie van de glasramen, elektriciteit, enz...
Aanbidding van het Allerheiligste Sacrament, liturgische gewaden maken voor de arme kerken, catechismus-onderricht voor kinderen, enz., waren zoal de hoofdaktiviteiten van de Religieuzen van de H. Eucharistie, congregatie gesticht door Moeder Anna de Meeûs. Tot dit doel was de Kapel met aanpalend klooster ontworpen en uitgevoerd. Moeder Overste kon hiervoor rekenen op de hulp en sympathie uit de privé- of uit de bedrijfswereld. Men beschouwde het niet alleen als een plicht, maar vooral als een eer een steentje te mogen bijdragen aan een werk waardoor God werd verheerlijkt.
Als het klooster vrijkwam als gevolg van de geloofscrisis in de Kerk, heeft de Priesterbroederschap Sint-Pius X, congregatie gesticht door Mgr Lefebvre, met goedkeurings- en lofbrieven van Rome, dit klooster overgekocht om er de traditionele Eredienst voort te zetten, waarvoor het eigenlijk was gebouwd.
Geen nostalgie, wel omdat de Eredienst van vóór Vaticanum II getrouw de geloofsschat van de Rooms-Katholieke Kerk uitdrukt en de geest van Vaticanum II eigenlijk daarmee breekt.
Vrienden van de Priesterbroederschap Sint Pius X die het belang van het geloofsonder richt en de Eredienst begrepen hebben, stellen alles in het werk om religieus ingestelde of kunstminnende zielen te vinden die zin hebben voor schoonheid, noodzakelijk voor het behoud van het sacraal karakter, en daarbij een steen tje willen bijdragen voor de restauratie van dit huis van God.
Om de restauratiewerken van de kapel en klooster van het Allerheiligste Sacrament te steunen:
Priorij v/h Allerheiligste Sacrament
Hemelstraat 23
2018 Antwerpen
E-mail: [email protected]
Bankrekening: BE84 4062 0609 1159
Historiek van de Kapel van het Allerheiligste Sacrament
Naar aanleiding van de restauratiewerken van onze kapel en voor een betere kennis van deze vergeten parel aan de Antwerpse kroonzal zal in deze rubriek het ontstaan en de geschiedenis van onze kapel worden belicht.
Juffrow Griet Lucy Beldé, auteur van deze artikelen, is parochiaan en archeologe. Zij doet onderzoek naar de geschiedenis van onze kapel die maandelijks wordt gepubliceerd in ons mededelingenblad De Monstrans.
- De grond van de kapel en klooster
- De oprichting van de “Congregatie van de voortdurende aanbidding”
- Terreur onder Frans bewind (1794-1814)
- Stichting van de Congregatie van Gedurige Aanbidding door Anna de Meeûs in 1856
- Hoe de kapel van het Allerheiligste Sacrament in Antwerpen werd gesticht
- Ontwerp en uitvoering van de Kapel van het Allerheiligste Sacrament
- De verkoop van de Kapel van de Zusters van Gedurige Aanbidding in 1987
- De glasramen ontworpen door kunstenaar Samuel Coucke (Brugge, 1833-1899)
Contact
-
Priorij van het Allerheiligste Sacrament
-
Hemelstraat 23
2018 Antwerpen
België - Telefoon: +32 3 229 01 80
- Stuur ons een e-mail
- Bezoek de website