Derde Orde van de FSSPX

Embleem van de Derde Orde van de FSSPX

Brief van Don Davide, Generaal-Overste van de FSSPX, tot voorstelling van de Derde Orde

Beste Gelovigen en Vrienden van de Priesterbroederschap St. Pius X,

Deze brief is gericht aan allen die streven naar heiligheid; aan allen die een gemakkelijke en doeltreffende hulp zoeken om de Hemel te bereiken; aan alle Katholieken die de Priesterbroederschap St. Pius X oprecht liefhebben en die er graag nauwer bij betrokken willen zijn. Bovenal is het gericht aan al die oprechte zielen die Onze Lieve Heer liefhebben en die dat aan Hem willen bewijzen door Hem “iets meer” te geven.

Ik zal hier niet spreken over het priesterschap, noch over het religieuze leven, maar over een ander middel dat de Kerk aan de gelovigen geeft om hen te helpen: de Derde Orde. Alle grote religieuze ordes hebben er een, en als Mgr. Lefebvre een Derde Orde voor de Priesterbroederschap wilde oprichten, dan is dat omdat hij die zag als een krachtig middel tot heiliging. 

De Derde Orde is een van de “takken” van de Priesterbroederschap. Lid worden van de Derde Orde is dus behoren tot de familie van de Priesterbroederschap, net als priesters, broeders of oblaten. Het betekent in haar leven treden, haar strijd, haar vreugde en zorgen; het betekent alle andere leden steunen door eigen trouw, en op zijn beurt door allen geholpen worden wanneer de strijd vermoeiend wordt en de moed ontbreekt. Dit is, in het kort, het dogma van de Gemeenschap van de Heiligen, zo mooi en troostend is, iedere dag geleefd!

Op deze 1e november 2020, het Feest van Alle Heiligen, is het precies veertig jaar geleden dat onze stichter de Regel van de Derde Orde van de Priesterbroederschap St. Pius X schreef. Net als zijn leven is deze regel discreet, beknopt, maar zeer rijk en diepgaand; en als hij trouw en ruimhartig wordt gevolgd, volgt hij een duidelijke weg naar de heiligheid.

Als men hem leest, beseft men dat er niets bijzonders nodig is, niets heel moeilijks, niets beangstigends: het ochtend- en avondgebed, het bidden van de Rozenkrans, het deelnemen aan de Mis, een paar dagen vasten en het zich onthouden van moreel gevaarlijke vrijetijdsactiviteiten. Is dit niet het normale leven van een Katholiek, dat, waaraan hij zich sinds zijn Doopsel heeft verbonden?

Maar men zou er bezwaar tegen kunnen maken: is een Derde Orde niet voorbehouden aan een elite, aan hen die gevorderd zijn in het geestelijk leven? Zou men geneigd zijn te denken: “De Derde Orde is niet voor mij”?

Als de Derde Orde is voorbehouden aan een elite, is het een elite van de liefde. Wat de Derde Orde groot en gemakkelijk toegankelijk maakt, is dat de geest die haar bezielt niet anders is dan die van de Kerk zelf, die van het Hart van Onze Heer: een geest van liefde voor God en liefde voor de zielen. En de vlam van deze liefde brandt, wordt weer aangewakkerd en eenvoudigweg aan de voet van het Altaar in stand gehouden, door aan het Offer van de Mis deel te nemen met een vurig, oplettend, edelmoedig hart.

De Derde Orde staat dus open voor iedereen, groot en klein (vanaf de leeftijd van twaalf jaar, als de ouders ermee instemmen), sterk en zwak, trouw en zondaars: mits zij bereid zijn om Degene te beminnen die hen liefheeft met een liefde die zo groot is dat Hij uit de Hemel voor hen is neergedaald om op te stijgen naar Calvarië en te sterven aan het Kruis. 

Er zijn veel voordelen voor de leden van de Derde Orde. Het eerste voordeel is hun eigen heiliging: deelnemen aan de geestelijke schatkamer van de Priesterbroederschap: in alle bovennatuurlijke rijkdommen die de leden hebben verworven, ontvangen zij persoonlijk een grotere overvloed aan genaden. Elke Mis die dagelijks over de hele wereld wordt opgedragen, elk gebed dat wordt voorgedragen, de opofferingen en verdiensten van allen, zijn allemaal van hen en ze kunnen er vrijelijk uit putten.

Maar er is meer: elke tertiaris heeft de immense troost om de Priesterbroederschap rechtstreeks te kunnen helpen in haar apostolaat, in haar strijd: door de inspanningen die hij elke dag levert om zijn verplichtingen na te komen, door de gebeden en offers die hij aan God brengt, vergroot hij deze geestelijke schat en steunt hij met kracht de grote familie waarvan hij deel uitmaakt.

Hoezeer moeten al deze overwegingen u aanmoedigen, beste gelovigen, om u in te zetten voor dit nederige leger van de Priesterbroederschap dat zo dierbaar is aan het Hart van God! De vijftigste verjaardag, die we vandaag vieren, is een prachtige gelegenheid om de stap te zetten en persoonlijk, of zelfs als familie, te beslissen om vurig onder de vlag van Christus onze Koning te gaan staan. “Dominus Rex noster, ipse salvabit nos! De Heer is onze Koning, Hij is het die ons zal redden.” (Antifoon in de Vespers van Christus Koning). Vraag het aan de priesters van uw priorijen: zij zullen uitleggen hoe u zich kunt inschrijven om tertiaris van de Priesterbroederschap te worden.

Wat een vreugde voor het Hart van God, wat een steun voor de Kerk, wat een eer voor u en wat een hulp voor de Priesterbroederschap, als dit jaar nieuwe leden in groten getale zouden komen, en als alle oude leden vuriger en heiliger zouden worden! Dit is een van mijn dierbaarste wensen. Ik vertrouw het toe aan het brandende Hart van Onze Heer Jezus Christus en ik dank u voor uw vrijgevigheid. Ik geef u allen graag mijn zegen.

Don Davide Pagliarani
Algemeen-Overste
Menzingen, 1 november 2020

Don Davide, generaal-overste van de FSSPX

Pater Carlo de Beer

Aalmoezenier Derde Orde Nederland

Contactadres:

Priorij St. Clemens

Heuvel 23

5674 RR Nuenen

Priorij St. Clemens Gerwen

Derde Orde-bijeenkomsten Nederland:

Zondag 18 februari: Vastenbezinning: Gerwen / Leiden / Utrecht

Zaterdag 20 april: Utrecht  Verslag van de samenkomst

Zaterdag 22 juni: Utrecht

Zaterdag 28 september: Utrecht

Zaterdag 23 november: Utrecht

Zondag 1 december: Adventsbezinning: Gerwen / Leiden / Utrecht

Contact

  • Sint Willibrordkerk

  • Minrebroederstraat 21
    3512 GS Utrecht
    Nederland

  • Telefoon: +31 40 283 45 05
  • Bezoek de website

E.H. Louis Bochkoltz

Aalmoezenier Derde Orde Vlaanderen

Contactadres:

Kapel van het Allerheiligste Sacrament

Hemelstraat 23

2018 Antwerpen

Priorij van het Allerheiligste Sacrament