Samenkomst Derde Orde te Utrecht

Bron: District België - Nederland

De Derde-ordelingen kwamen op 20 april jl. bijeen in Utrecht waar zich juist op dat moment de relikwie van de H. Bernadette Soubirous bevond. Dat was gelegenheid aandacht te besteden aan deze grote heilige en zieneres van Maria.

In de preek van de H. Mis van 11 uur sprak Pater de Beer over de glimlach van Maria die Bernadette haar leven lang niet meer kon vergeten, zoveel indruk had die op haar gemaakt. Dat Maria vol vreugde is over de verlossing en haar uitverkiezing tot Medeverlosseres blijkt wel uit haar Magnificat. De engel in Bethlehem verkondigde dat de vreugde bestemd is voor heel het volk. Vreugde geeft veel kracht. De kinderen Gods mogen deze vreugde niet vergeten, die ook uitnodigend werkt. Eens kwam er een onbekende aan het hospitaal van Lourdes en vroeg naar Bernadette. “Ik ben Bernadette”, zei de heilige die de deur opende. “Zo bent u het die al deze praatjes in de wereld brengt?” Hij gelooft er niets van. “Wat hebt u zoal gezien? Ik ben een zondaar. Kunt u haar glimlach nadoen? Dit zal mij misschien bekeren.” Bernadette verzekerde dat dit onmogelijk is. “Omdat u een zondaar bent, zal ik het proberen.” Zij begint te glimlachen en kijkt hierbij omhoog. De man gaat naar de grot om te bidden en komt tot inkeer. We zien hoe de glimlach van Maria nawerkt. 

Na de H. Mis zijn de Derde-ordelingen naar de Catharinakathedraal gegaan om de relikwie te vereren. Onderweg in de stad getuigen zij met hun opvallende Derde-Orde-insigne. In de kathedraal was er tevens een stuk rots van de grot aanwezig dat men kon aanraken en was er Lourdeswater te drinken. 

Volgend op de lunch hield Pater de Beer een voorlezing over het leven van de H. Bernadette. De bijeenkomst werd gesloten met een Rozenhoedje en de priesterlijke zegen.