Brief van de Districtsoverste april 2024

Bron: District België - Nederland

In 1974 stichtte aartsbisschop Lefebvre de Congregatie van de Zusters van Priesterbroederschap Sint-Pius X. Hij stelde de constituties op en Moeder Marie Gabriel, de jongere zus van aartsbisschop Lefebvre, werd overste van de nieuwe gemeenschap. De 22ste september 1974, de dag van de eerste ceremonie van een inkleding van een zuster, markeert de geboorte van deze religieuze familie.

Dit jaar vieren we de vijftigste verjaardag van deze prachtige congregatie die het apostolaat van de priesters van de Broederschap over de hele wereld zo helpt. Ons district is ook blij te kunnen profiteren van de aanwezigheid van deze zusters in de priorij van Brussel. Wat is hun roeping? Onze dierbare zusters voorzien in de materiële behoeften van het dagelijks leven van de priorij, ze geven les in de priorijschool en geven catechismuslessen. Ze bezoeken de zieken en helpen de ouderen. Ze zingen bepaalde missen en het Goddelijk Officie in de kapel. Op deze manier bidden ze voor onze hele gemeenschap. Het is een grote steun voor het priesterschap en voor de gelovigen. 

Deze verjaardag is een gelegenheid om het religieuze leven te eren dat zoveel genaden brengt aan de Heilige Kerk. In onze afvallige en geseculariseerde wereld lijken religieuze geloften dwaasheid. Hoe kunnen we accepteren om met zulke beperkingen te leven: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid? Hoe kunnen we een levensstaat omarmen die zo streng en hard lijkt? Is het leven niet te kort om jezelf bepaalde redelijke genoegens te ontnemen, vooral het gezinsleven? 

Als we willen begrijpen wat sommige mensen in het religieuze leven bezighoudt, laten we dan eens kijken aan wie ze hun leven wijden, aan wie ze zich verenigen door de aflegging van de heilige geloften: Onze Heer Jezus Christus. Deze Bruidegom is zo goed, zo machtig en zo heilig dat sommige zielen Hem voor eeuwig aankleven. Het is een waarlijk echtelijke band die de religieuze zuster aan haar Bruidegom bindt. Door de geloften wordt de zuster één met Onze-Lieve-Heer. In navolging van Hem omarmt zij een volmaakt leven, het leven van de evangelische raden: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Deze evangelische raden zijn een heel duidelijk antwoord op de drievoudige begeerlijkheid: begeerte van de ogen, begeerte van het vlees en hoogmoed des levens. 

Laten we deze drie wensen eens nader bekijken. 

De gelofte van armoede bindt de zuster aan het essentiële, aan het enige goede dat haar werkelijk kan verrijken met genade en gaven en dat zij voortdurend moet zoeken: God. "Wie vrijwillig afstand doet van de hele schepping, om tevreden te zijn met de Ene, verkondigt hij niet, tegenover de materialistische en genotszuchtige wereld, dat God het enige Wezen is dat telt en dat de moeite waard is om te zoeken?", schrijft pater Colin. 

Kuisheid houdt het hart van de zuster in een volmaakte zuiverheid die haar gelijkstelt met God, met een absoluut zuiver Wezen, met de Maagd Maria, met de engelen. Een kuis hart is een hart dat niet gedeeld wordt. Het is een hart dat werkelijk toegewijd is aan de dienst van de Bruidegom. Het is een hart waaruit een vruchtbare liefde wordt geboren die vele zielen tot genade verwekt. 

"Door haar gelofte van gehoorzaamheid brengt de zuster hulde aan de universele heerschappij en aan het hoogste gezag van de Schepper. Te midden van een moderne seculiere atheïstische, onafhankelijk denkende, revolutionaire samenleving, zonder God of meester, was het goed voor gelovigen om op te staan om te protesteren tegen dergelijke godslasterlijke ketterijen en om door een heel leven van vrije dienstbaarheid de onverklaarbare rechten van God over de mensheid te bevestigen", schrijft pater Colin. De zuster past zich aan haar Bruidegom aan door haar wil op te offeren aan die van God, zoals die blijkt uit de regel en de constituties van de congregatie. Ze ziet af van de uitoefening van haar eigen wil om Gods wil volmaakter te volbrengen. Heiligheid bestaat waar er volmaakte harmonie is tussen de Wil van God en die van de ziel. Door de gelofte van gehoorzaamheid gaan de woorden van de Bruidegom in vervulling: "Weest volmaakt zoals uw hemelse Vader volmaakt is." De gelofte van gehoorzaamheid stelt ons in staat de ware vrijheid te proeven, de vrijheid van Gods kinderen. Het stelt ons in staat om deze heilige onverschilligheid voor goederen te bereiken om de enige noodzakelijke te bezitten, God alleen. 

Laten we goed bidden voor onze dierbare zusters van de Broederschap en vooral voor die van ons district. Laten we God vragen om vele religieuze roepingen, zodat deze congregatie verrijkt kan worden met vele vrouwen in dienst van het Priesterschap en van de Heilige Kerk. En het aanschijn van de aarde zal vernieuwd worden! 

Moge Sint-Jozef u zegenen! 

E.H. de Sivry, districtsoverste