Sterfdag Mgr. Lefebvre: 25 maart 1991

Bron: District België - Nederland

Grafmonument Mgr. Lefebvre te Ecône

Bericht van E.H. Simoulin over de laatste levensdagen van Mgr. Lefebvre. 

Dit is het uittreksel van de laatste dag.

"Zondag 24 maart 1991. Rond 23.30 uur ging de telefoon in Ecône. 

Mgr. Lefebvre, die reeds enkele dagen in het ziekenhuis opgenomen was, werd naar de intensive care overgebracht. Volgens de röntgenfoto's denken de artsen dat hij een longembolie heeft. We bidden de gebeden van de stervenden.

Het was 1.15 uur toen de klokken van het seminarie luidden. Na een moment van stilte: De hele gemeenschap wordt uitgenodigd om naar de kapel te gaan om te bidden voor monseigneur, die zojuist zijn laatste momenten is ingegaan.

Vanaf 2u30 werd de vertraging van de ademhaling meer uitgesproken, terwijl het voorhoofd getekend bleef door een pijnplooi.

Rond 3.15 uur zei ik tegen de verpleegster dat "de ziel maar op één ding wacht: dit lijdende lichaam te verlaten en naar God te gaan", waarop ze antwoordde: "Ik denk dat ze nu weggaat". Ze verliet de kamer, mij de laatste ogenblikken alleen achterlatend. Ik begon met de laatste gebeden. Net toen ik klaar was, was het bijna 3.20 uur en kwam onze algemene overste [E.H. Schmidberger] de intensive care binnen. De wijzerplaat gaf "00" aan voor pulsaties. Ik overhandigde hem het ritueel en hij herhaalde de laatste gebeden.

Onze Algemeen Overste sloot de ogen van onze geliefde Vader. 

Vandaag is het 25 maart, de dag van de priesterwijding van Onze Heer Jezus Christus, Eeuwige en Soevereine Priester, in de schoot van Zijn Moeder. Volgens de oude martyrologieën is dit ook de sterfdag van de Verlosser. Het is tussen 3:25 en 3:30."


Op 24 september 2020 vierde het Internationaal Seminarie Sint Pius X in Écône het gouden jubileum van zijn opening. Na een dankmis voor deze 50 jaar werd het lichaam van Zijne Excellentie Aartsbisschop Marcel Lefebvre overgebracht van de grafkelder van het seminarie naar de crypte van de kerk van het Onbevlekt Hart van Maria. Hieronder vindt u daarvan de video.