Verslag JKI weekend Vlaanderen - Nederland december 2023

Bron: District België - Nederland

Het weekend van 15-16-17 december zijn de JKI-afdelingen van Vlaanderen en Nederland weer samengekomen in de Hemelstraat!

We kijken met vreugde terug op het weekendje met de jongeren van het Jong Katholiek Initiatief uit Vlaanderen en Nederland in de priorij bij ons! We waren met een 65-tal jongeren, een 30-tal vlamingen en een 35-tal nederlanders. Het is mooi om te zien hoeveel bekeerlingen nu bij het JKI gekomen zijn. Er is iets in beweging bij de jeugd. Elk jaar kiezen we een thema voor het weekend. We vroegen ons af welk thema we dit jaar zouden kiezen, wat de jongeren het meeste nodig hebben en we kwamen op het thema relaties en huwelijk. Een thema dat alle jongeren enorm bezighoudt. Het was een mooi weekend waar gebed, vorming en vriendschap centraal stonden. Hieronder hebt u het verslag van de leidster van het JKI Utrecht.

E.H. Jan De Bruyn / E.H. Matthias De Clercq, aalmoezeniers.

De JKI-weekenden zijn voor mij altijd een hoogtepunt in het jaar. Er is een goede balans tussen interessante voordrachten, gebed en gezelligheid. Alle drie de dagen starten natuurlijk met de Heilige Mis. Voor ons Nederlanders die geen priorij om de hoek hebben met dagelijkse HH. Missen is dit al heel wat waard!

Niet alleen het feit dat het weekend zo’n jaarlijks hoogtepunt is, maar ook het thema “rijpe liefde, relaties en het belang van de familie” trok deze keer vele JKI’ers aan. Dit is namelijk een onderwerp dat velen van ons bezig houdt, misschien zelfs niet overdreven om te zeggen dat dit ieder van ons bezig houdt. Natuurlijk kennen de meeste JKI’ers wel het basisidee van een christelijke relatie. Maar hoe ziet dit er nu concreet uit? Kun je aan een relatie gaan denken als je oud genoeg en afgestudeerd bent? Of zijn er andere dingen waar je nog rekening mee moet houden? Hoe zit dit als je pas bekeerd bent? En als je niet rijp bent voor een relatie, hoe ga je dan het beste met het andere geslacht om? En wat nu als je een relatie hebt, hoe ziet deze er dan uit? Deze en nog meer vragen zijn uitgebreid aan bod gekomen en beantwoord in de voordracht van Eerwaarde De Bruyn.

Daarnaast hebben we een voordracht van Eerwaarde De Clercq gehad over de “killzones” in het huwelijk. Zo leerden we over het belang van nu al een goede fundering voor ons gebedsleven te leggen, het belang van tijd aan elkaar te besteden, het op een lijn moeten liggen en hoe je in je huwelijk om moet gaan met derde personen, als schoonouders en kinderen.

Natuurlijk is het weekend niet enkel maar bij voordrachten gebleven. We hebben ook heel veel gezelligheid met elkaar gehad, zaterdag zijn we bijvoorbeeld naar een indoor-activiteitenhal geweest en zondag hebben we samen de kerstmarkt van Antwerpen bezocht. Maar meest van al is het de gezelligheid en sfeer tussen het officiële programma door die de ware vriendschappen tot stand brengt. Het samen lachen tijdens de werkzaamheden, de maaltijden, sfeeravonden en de gesprekken voor het slapengaan.

De voordrachten en gezelligheid zijn natuurlijk van weinig waarde als we geen tijd aan onze band met Onze Lieve Heer zouden besteden. Dit hebben we dan ook gedaan tijdens het weekend. Naast de dagelijkse HH. Missen en rozenhoedjes kregen we ook de kans om in de ochtend een begeleidde meditatie te doen, ‘s avonds de completen mee te zingen en hadden we een H. Lof om het weekend mee af te sluiten.

Voor, tijdens en na het weekend heb ik alleen maar positieve reacties gehoord. Berichten gekregen van jongeren die hun enthousiasme wilde delen dat ze eindelijk eens naar het weekend konden komen en er zo naar uit keken, jongeren die er voor het eerst waren en zo blij waren met de kans om katholieke vriendschappen te vormen. Maar ook JKI’ers die opgegroeid zijn in de traditie gaven aan weer nieuwe dingen geleerd te hebben van de voordrachten.

Al met al was het weer een supergezellig en genadevol weekend waar we hopelijk nog lang de vruchten van gaan dragen!

Laura Hoogland, leidster JKI Utrecht