Een ontdoping dat polemiek oproept

Bron: District België - Nederland

De Belgische katholieke kerk vecht een beslissing aan van de Gegevensbeschermingsautoriteit, die haar dwingt om de naam van een persoon die gevraagd heeft om "ontdoopt" te worden, uit de katholieke registers te schrappen. Een dwaling in termen van katholieke theologie en kerkelijk recht. De zaak ligt nu bij de Europese Unie (EU).

Het begon allemaal eind 2023 in het bisdom Gent: een katholiek die het proces van "ontdopen" was begonnen, eiste dat zijn naam ook uit de katholieke registers zou worden geschrapt, wat de Kerk altijd heeft geweigerd.

Aangezien het doopsel een sacrament is dat een blijvend karakter inprent in de ziel van de persoon die het ontvangt, kan het in geen geval worden "uitgewist". Om met dit soort verzoeken om te gaan, vermeldt de Kerk over het algemeen in de kantlijn van het doopcertificaat wat het kerkelijk recht definieert als een "formele geloofsafval".

Geconfronteerd met de weigering van het bisdom Gent om zijn naam uit het doopregister te verwijderen, stapte de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit  naar de rechter met uitspraak op 19 december 2023: de autoriteit oordeelde dat de kerk zeker het recht had om de namen van mensen die binnen de kerk waren gedoopt te bewaren, maar dat "dit belang niet altijd kan worden ingeroepen wanneer de persoon uitdrukkelijk te kennen geeft dat hij de kerk wil verlaten en zijn doopgegevens wil laten wissen".

Met andere woorden, volgens de Gegevensbeschermingautoriteit vormt de houding van de kerk een schending van de General Data Protection Regulation (GDPR), die sinds mei 2018 de verwerking van persoonsgegevens in de Europese Unie (EU) reguleert.

In de ogen van de Gegevensbeschermingsautoriteit kan "vanuit het oogpunt van gegevensbescherming de verwerking van de gegevens, bovendien van gevoelige aard, van een persoon die gevraagd heeft om de Kerk te verlaten niet gerechtvaardigd worden als deze verwerking niet proportioneel is en ook niet strikt noodzakelijk is voor de belangen (...) van de Kerk".

Het bisdom Gent heeft besloten om tegen de beslissing in beroep te gaan: "We willen dit tot het einde toe volhouden", legt een woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie uit. Pater Tommy Scholtès voegt eraan toe dat hij "de uiteindelijke beslissing niet zal aanvechten" en zegt dat hij "bedroefd is over het fenomeen van de "ontdoping" dat het land blijft teisteren".

Hoewel de kerk discreet blijft over de cijfers, schommelen de verzoeken om "ontdoping" tussen 2019 en 2022 tussen één- en tweeduizend per jaar, met een piek in 2021, het jaar waarin vijfduizend verzoeken werden geregistreerd.

De zaak ligt nu in handen van de Europese Unie: de tegenstanders van de kerk kunnen rekenen op de steun van de Belgische Europarlementariër Kathleen Van Brempt, lid van de linkse partij Vooruit, die vindt dat "de regels van het Europees recht voor iedereen moeten gelden - ook voor de kerk".

In Frankrijk verwierp de Raad van State in een beslissing van vrijdag 2 februari 2024 een verzoek van een persoon die het bisdom Angers vroeg om zijn naam uit het doopregister te schrappen: de katholieke kerk kan dus nog steeds weigeren om zijn naam uit het doopregister in Frankrijk te schrappen.

(Bron: The Pillar/La Croix – FSSPX.Actualités)