JKI-Vlaanderen maakt een bloementapijt ter ere van de Eucharistische Heer

Bron: District België - Nederland

Op zaterdag 1 juni kregen we met enkele jongeren van het JKI-Vlaanderen de kans om een bloementapijt te maken, ter voorbereiding van onze Sacramentsprocessie door de straten van Antwerpen. Wat een eer om dit te mogen doen! 

Eén van onze JKI-ers, met veel tekentalent, schetste op voorhand het logo van de EK op een grote plaat, waar de bloemen dan uiteindelijk zouden opkomen. 

Zaterdag 1 juni begonnen we om 11u met de grote werken. We verzamelden met een 8-tal JKI'ers in de gebouwen van het Vlaams archief.  

We kregen heel wat bloemen waarbij we eerst wat voorbereidend werk moesten verrichten. De blaadjes moesten nauwkeurig van de bloemen gehaald worden en gesorteerd worden per kleur en soort. Er werd uitgezocht welke bloemen we het beste konden gebruiken voor het bloementapijt, en op welke plaats die zouden horen. 

Om de rand van het logo duidelijk uit te laten komen, werd zagemeel met verf gemengd. Dit brachten we dan, net zoals de bloemblaadjes, met wat lijm op de plaat aan. Daarnaast werd er ook met zand gewerkt om bepaalde bloemen recht te kunnen zetten. 

Het uiteindelijke resultaat was veel meer dan we gehoopt hadden. Er werd met zo'n zorg en liefde aan dit tapijt gewerkt!  

De volgende dag, zondag 2 juni, moest het spannenste moment nog komen: het verplaatsen van het bloementapijt naar het stadspark. De wind gooide af en toe wat roet in het eten, maar al bij al kwam het bloementapijt goed aan. De Heer nam het onder Zijn hoede! 

Ter plaatse, aan het stadspark, werd de rode loper gelegd. Hierop legden we het bloementapijt en we werkten het nog af met enkele planten en bloemen. 

Het gaf allen een grote voldoening wanneer we, met de processie aan het rustaltaar gekomen, de priester met de monstrans over ons tapijt konden zien voorbijgaan. 

Deo gratias! 

Een JKI’ster