Het verschil tussen Mgr. Lefebvre en Mgr. Viganò

Bron: District België - Nederland

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò heeft de brief van het Dicasterium voor de Geloofsleer (DDF) op internet gepubliceerd. Hierin werd hij op de hoogte gesteld van zijn oproep om op 20 juni in het DDF-paleis te verschijnen, na de opening van een "buitengerechtelijk" strafproces tegen hem.

Het dagvaardingsdecreet vermeldt de aanklacht waarmee Mgr. Viganò tijdens het proces zal worden geconfronteerd. Het misdrijf van schisma wordt naar voren gebracht, vanwege bepaalde publieke verklaringen die de elementen ontkennen die nodig zijn om de gemeenschap met de katholieke kerk te behouden: ontkenning van de legitimiteit van paus Franciscus; verbreking van de gemeenschap met hem; en verwerping van het Tweede Vaticaans Concilie.

Na deze oproep publiceerde Mgr.  Viganò een communiqué, dat online beschikbaar is, om te reageren op deze beschuldigingen. Hij verdedigt zichzelf op verschillende manieren en beroept zich op de doctrinaire dwalingen van het huidige pontificaat, verwerpt neo-modernistische dwalingen en beweert dat zijn zaak vergelijkbaar is met die van aartsbisschop Marcel Lefebvre, die ook in zijn tijd werd gedagvaard voor het paleis van het voormalige Heilige Officie.

Er is echter één punt dat hem duidelijk onderscheidt van de stichter van de Priesterbroederschap Sint Pius X: Aartsbisschop Viganò maakt in zijn tekst een duidelijke verklaring van sedevacantisme. Met andere woorden, volgens hem is paus Franciscus geen paus.

Hoe verklaart hij dit? Vanwege een "gebrek aan instemming" van kardinaal Jorge Bergoglio bij het aanvaarden van het pausdom. Dat wil zeggen, volgens Mgr. Viganò beschouwde kardinaal Bergoglio het pausdom als iets anders dan wat het werkelijk is. Hij aanvaardde het pontificale ambt zonder er volledig mee in te stemmen, en deze fout resulteerde in de nietigheid van zijn aanvaarding.

Aartsbisschop Marcel Lefebvre en de door hem opgerichte Priesterbroederschap hebben zich niet aan die gevaarlijke weg gewaagd.

(Bron: FSSPX Actualités / Afbeelding: Friends of Archbishop Carlo Maria Vigano)