Sacramentsprocessie in Antwerpen

Bron: District België - Nederland

Video van de Sacramentsprocessie 2024


Preek van E.H. Louis Bochkoltz ter gelegenheid van de plechtigheid van Sacramentsdag te Antwerpen op 2 juni 2024.

In de naam van de Vader, en van de Zoon, en van de Heilige Geest.

Dierbare gelovigen,

Wat een ongelooflijk feest is Sacramentsdag. Jezus Christus werkelijk aanwezig in de Heilige Hostie.

Wat een ongelooflijke getuigenis is ook onze processie met het Allerheiligste Sacrament. Met al die jeugd. Met al die plechtigheid. 

Net als duizenden andere Vlamingen was gij misschien de enige katholiek in uw klas op de middelbare school, de enige die zondags naar de Mis ging. Vandaag durft gij niet altijd toegeven aan uw omgeving dat uw tegen abortus of het homohuwelijk bent, uit angst onmiddellijk beschuldigd te worden van homofobie, gezien te worden als een achterlijke seksist ... of erger.

Net als zoveel andere vrouwen hebt gij de zogenaamde voordelen van anticonceptie en seksuele bevrijding al vanaf uw vroegste jeugd gehoord. 

Net als zoveel anderen hebt gij de stille hersenspoeling van het wokisme en zijn absurditeiten moeten doorstaan: atheïstisch evolutionisme, multiculturalisme als onmiskenbare rijkdom, het obscurantisme van de Middeleeuwen, de schuld van de Kerk in de kolonisatie, het gat in de ozonlaag als zonde van uw beschaving en nu ... de 'voornaamwoorden'. 

Maar tijden veranderen. Meer en meer mensen willen niet langer nummers zijn die alleen bestemd zijn te consumeren zonder te stoppen, en te sterven, discreet en stil indien mogelijk. Veel jonge mensen en gezinnen willen iets doorgeven aan hun kinderen, hun met trots het verhaal van hun voorouders vertellen, hen 's avonds op hun knieën tot God zien bidden aan het voeteneind van hun bed, in de hoop ons allemaal terug te vinden in het eeuwige leven.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar de eeuwigheid.

Jullie willen dat ook. Ik ben er zeker van. Jullie zijn vandaag aanwezig om ons geloof openbaar te belijden. Het is prachtig. Maar verspil geen tijd meer. Ga door met het verdiepen van uw geloof, of kom ontdekken wie Jezus Christus is, of kom vragen om gedoopt te worden.

Het traditionele geloof van de katholieke Kerk geeft ons deze boodschap van eeuwigheid. Doe mee! Werk mee!

We willen niet terug naar het verleden, naar de Middeleeuwen, de Oudheid of de Belgische samenleving van de jaren 1950. Waar we voor strijden, en vandaag openlijk, in de straten van Antwerpen, is een nieuw Christendom, een Christendom dat de crisis van de moderniteit en haar valse principes heeft doorstaan: individualisme, liberalisme, socialisme. We willen een hedendaags, anti-modern Christendom dat de vragen van de mensen van vandaag beantwoordt met een toespraak van eeuwigheid en sacraliteit. 

Om dit te bereiken zijn er veel ingrediënten. Een terugkeer naar persoonlijk gebed. Durven een groot gezin te hebben. Offers brengen om echt katholieke scholen te steunen of op te richten. Jeugdbewegingen die zelfopoffering, discipline en eer leren. 

Maar bovenal is er een tegengif, dierbare gelovigen. Een tegengif dat onmisbaar en noodzakelijk is, dat we vaak moeten innemen, dat we beter moeten leren kennen, beter moeten leren beminnen. 

Dit tegengif is de Mis! De katholieke Mis. De traditionele katholieke Mis. Met al haar liturgische schatten. Met al haar leer. Met al haar heiligheid. 

Wat is de Mis? De Heilige Mis?

De Mis is als het hart van het geloof. En het hart van het leven van de priester. Het hart. 

Het is een heel goed beeld om het te beschrijven, want het hart is het belangrijkste orgaan, het orgaan dat aangeeft dat het lichaam leeft, maar ook het centrum van emoties, het symbool van liefde ... De Mis is al deze dingen tegelijk: het is de plaats waar we de dood en verrijzenis van Christus vieren. Dit is het moment waarop God zelf zijn leven gaf om leven te geven aan de mensheid, hen redde van het kwaad, de dood en de zonde, en zo in de meest radicale zin waarmaakte wat hij zijn leerlingen aangekondigd had: “Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.”

De Mis is het onbloedig offer van het Nieuw Verbond. 

U en ik waren niet aanwezig aan de voet van Golgotha. Maar door een ongelooflijke daad van liefde wilde Onze Heer Jezus Christus dit offer toegankelijk maken voor iedereen, in elke tijd, in elk land. Zelfs vandaag nog komt God door de Mis onder ons door zich werkelijk aanwezig te stellen onder de gedaanten van brood en wijn, zoals het katholieke geloof ons leert. 

De vrucht van de Mis is de Heilige Eucharistie, het Lichaam en Bloed van Jezus Christus, dat we kunnen ontvangen door de communie, dat we kunnen aanbidden in het tabernakel, en vandaag, één keer per jaar, op het feest van het Heilig Sacrament, belijden wij openbaar ons geloof in de aanwezigheid van Jezus Christus in de Heilige Eucharistie door deze plechtige processie. 

Christenen, knielt, uw God treedt nader. Hij trekt door de straten van Antwerpen. 

Het is vandaag een grote plechtigheid, met muziek, bloemen, vaandels, een menigte misdienaars getooid in de mooiste gewaden. Wij worden naar iets anders meegevoerd, iets absoluut unieks, nergens anders te vinden onder menselijke handelingen! Laat u door het gebed meevoeren, door de sacraliteit.

Dan zult u begrijpen hoe belangrijk de Mis is. Het brengt het goddelijke in de wereld. 

De Mis is ons tegengif voor een nieuw Christendom. Het zal ons de christelijke modellen doen herinneren, de helden uit het verleden die ook gevoed werden door dezelfde Mis: de boeren van de Boerenkrijg, de helden van de Vendée, de Cristeros. 

Dit is katholicisme, dit is de geschiedenis van de Kerk, de geschiedenis van onze voorouders in het geloof: veroveraars, beschavenden, helden en heiligen! Ik weet niet door welk duivels wonder, in een paar jaar tijd, in zeventig jaar tijd, de katholiek een persoon geworden is die het met iedereen eens moet zijn, die geen standpunt mag hebben, die alles wat verkeerd is, alles wat slecht is, onverschillig moet aanvaarden, onder het voorwendsel van een valse tolerantie... 

Nee! We hebben geen behoefte aan kruiperige katholieken. We hebben sterke katholieken nodig, mannen die voor zichzelf opkomen!

Kom en zoek kracht in de Heilige Eucharistie, het Brood der Engelen, het mysterie van het geloof dat ons een vleugje eeuwigheid geeft. 

Lof en eer zij Jezus Christus in het Heilig Sacrament.

Amen.


Foto's van de Sacramentsprocessie 2024


 

Contact