Turkije toegewijd aan het H. Hart van Jezus

Bron: District België - Nederland

Op vrijdag 7 juni, het feest van het H. Hart, werd Turkije in de kathedraal van Izmir aan het H. Hart toegewijd. 

Monseigneur Marek Solczyński, apostolisch nuntius in Turkije, leidde de ceremonie en werd omringd door bijna alle bisschoppen van de vier katholieke gemeenschappen in het land - de Latijnse, Armeense, Syrische en Chaldeeuwse.

Op nationaal niveau zullen er drie evenementen plaatsvinden, één voor elk bisdom: een spirituele retraite voor religieuzen in Iskenderun, de wijding aan het Heilig Hart van Jezus in de kathedraal van Sint-Jan de Apostel in Izmir (die net heeft plaatsgevonden) en de afsluiting van het nationale eucharistische jaar in Istanbul (Constantinopel).

Wat betreft de keuze van de kathedraal in Izmir die vernoemd is naar Johannes: het was Johannes de Apostel die zijn hoofd tegen het hart van Jezus legde tijdens het Laatste Avondmaal.

De preek werd gehouden door Monseigneur Martin Kmetec, aartsbisschop van de rooms-katholieken van Izmir, wiens mandaat als voorzitter van de CET de dag ervoor werd verlengd.

Na de communie knielde iedereen voor het altaar neer om Christus in de Eucharistie te aanbidden, die daar in de monstrans werd uitgesteld. De hymne "Pange Lingua" werd gezongen, gevolgd door stille aanbidding. Vervolgens werd de litanie van het Heilig Hart gebeden.

Daarna las de nuntius samen met de hele vergadering het gebed van toewijding aan het Heilig Hart van Jezus en de viering werd afgesloten met een eucharistische zegen.

Hiermee sluit Turkije zich aan bij 24 landen die reeds aan het Heilig Hart zijn toegewijd, waaronder België, Portugal, Slovakije, Polen, Spanje en vele andere van over heel de wereld.

(Bron: Catholic News Agency)