Paus Franciscus kondigt het Jubeljaar 2025 aan

Bron: District België - Nederland

Spes non confundit, hoop stelt niet teleur, is de titel van de bul van de aankondiging van het Jubeljaar 2025. 

Op 9 mei 2024 werd het document door de Heilige Vader tijdens de plechtige Vespers van Hemelvaart voorgelezen en vervolgens verstuurd naar de Kerken van de vijf continenten. 

In de Sint-Pietersbasiliek te Rome richtte Franciscus zich op “hoop in een wereld vol wanhoop, individualisme, onrecht en oorlog. Vandaag heeft deze wereld het nodig om Jezus in het middelpunt van alles te plaatsen, die, opgevaren naar de hemel, de dood heeft verzwolgen zodat “wij erfgenamen van het eeuwige leven worden” (vgl. 1 Petr. 3, 22).”

Christus daalde in Zijn liefde en goedheid af naar de diepte van de aarde “opdat de hemel zich boven ons zou openen, en wij zouden opklimmen tot de Vader en met Hem verheerlijkt worden”

De bul blijft het enige geschreven document waarin de paus zichzelf episcopus servus servorum Dei noemt, ‘bisschop, dienaar van de dienaren van God’. Dit is de oude, conservatievere titel van de pausen.

De regent van de prefectuur van het pauselijk huis, aartsbisschop Leonardo Sapienza, las slechts enkele passages uit de bul voor om de data van het jubileumjaar en de manier waarop het in Rome en de rest van de wereld zal worden gevierd, aan te geven. 

Er worden tweeëndertig miljoen pelgrims verwacht die de Eeuwige Stad zullen bezoeken.

In de bulle voor het Heilige Jaar 2025 heeft de paus bepaald dat de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek op 24 december 2024 zal worden geopend. De daaropvolgende zondag, 29 december, zal de paus de Heilige Deur van de Basiliek van Sint Jan Lateranen, de kathedraal van Rome, openen, voordat hij die van Santa Maria Maggiore opent op 1 januari 2025, het Plechtige Jaar van Maria Moeder Gods.

Op 5 januari is het de beurt aan de Heilige Deur van Sint-Paulus buiten de Muren. 

De drie poorten worden gesloten op zondag 28 december 2025 en het Jubileum zal eindigen met het sluiten van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek op 6 januari 2026.

(Bron: Vatican news/cath.ch/DICI n°444 – FSSPX.Actualités / afbeelding: Dnalor 01, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)