Pasen

Bron: District België - Nederland

Pasen is het grootste feest van de christenen. Pasen is het feest waarin alle andere feesten uitmonden. Iedere Zondag is Pasen in het klein. Maar als wij eerlijk zijn, zijn wij, huidige christenen, dit begrip en die ontroering een beetje kwijt geraakt. Andere feesten als Kerstmis, Sacramentsdag, feest van Christus-Koning hebben de grootheid van het Paasfeest verduisterd en Pasen zelf heeft deze verhevenheid, in ons bewustzijn verloren. Behoud de paasvreugde. Houd de paasviering.

Op Pasen zijn wij andere mensen. Groet iedereen met de paasgroet: Christus is verrezen!

In de tijd van Pasen, verrijst zelfs de natuur. De Lente met het ontwaken van de natuur is daarvan voor ons een groot zinnebeeld, wat eens in de geschiedenis van onze verlossing en nu in de Kerk is geschied. De lente is de liturgie van de natuur die Pasen viert. Mogen wij, christenen, deze toch ook begrijpen.

Pasen is verder in de ogen van de Kerk het overwinningsfeest. Christus, de mensgeworden Zoon van God heeft zijn verlossingswerk volbracht. Hij heeft de vorst van de wereld door zijn dood overwonnen, Hij heeft door zijn verrijzenis deze overwinning bewezen en voert de verloste mensen als buit mee naar de geestelijke verrijzenis. Dat is de feestelijke inhoud van Pasen.

Maar met Pasen bestaat er nog een andere verrijzenis, die in de Kerk. Zoals de Lente nieuw, aards leven voortbrengt, zo geschiedt het ook in de Kerk met Pasen. Pasen is de geboortedag van ons allen voor het goddelijk leven. Het is nog steeds waar, vandaag in 2024. God vergeet ons niet. Zelfs in het midden van deze cultuur van de dood. Wij zijn de zonen van het Licht, de zonen van Christus. Laten wij stappen in de voetsporen van de verrezen Christus.

Hoe koud de wereld ook is, Pasen is de heilige lente die warmte en leven terugbrengt in onze ziel.