Uitbreiding van het FSSPX-seminarie te Zaitzkofen (D)

Bron: District België - Nederland

De regens van het seminarie, pater Pascal Schreiber, bericht in een brief aan de vrienden en de weldoeners van de Priesterbroederschap St. Pius X over de noodzakelijke vergroting van het Duitse seminarie. Op 4 februari 2024 werd door mgr. de Galarreta de eerste steen gezegend.

Het seminarie Herz Jesu in Zaitzkofen is gehuisvest in het kasteel dat in de 18e eeuw door de graaf van Königsfeld werd gebouwd en dat later toebehoorde aan de Witte Paters en vervolgens aan de Paters Mariahill. De sobere schoonheid en afzondering van het Beierse landschap is zeer bevorderlijk voor studies en volledige toewijding aan God, en verzekert de toekomstige priesters van een paar jaar kracht in een omgeving, ver weg van het lawaai van het verkeer, rusteloosheid en afleiding van de wereld.



Sinds de eerste priesterwijding op 27 juni 1981 zijn hier in Zaitzkofen 152 priesters gewijd en hebben ook 49 novicen hun geloften afgelegd.



We zijn bijzonder blij met de recordintrede in het najaar van 2022. Op 2 februari van dit jaar werden 20 studenten uit zeven verschillende landen gekleed in de soutane. We blijven bidden voor veel goede roepingen!



Maar we hebben nu echt de limiet bereikt wat betreft het gebouw en hebben nu absoluut een extra woongebouw nodig, zodat niemand in de toekomst afgewezen dient te worden uit plaatsgebrek.



Het nieuwe gebouw zal 19 seminaristenkamers en drie priesterkamers huisvesten op drie verdiepingen, waarbij in het kasteel zes kamers zullen worden geëlimineerd voor de collegezaal en in het Albertinum (dit is het woongebouw dat rond 1980 aan het kasteel is toegevoegd) zal er één worden opgeofferd aan de doorgang naar het nieuwe gebouw, zodat er uiteindelijk 12 extra kamers voor de seminaristen zullen zijn.



We plannen een jaar voor de duur van de werkzaamheden en hopen dat het nieuwe gebouw in het najaar van 2024 klaar is voor bewoning; de ruwbouw met dak en ramen moet dit jaar tegen Kerstmis klaar zijn. 



In ons seminariereglement staat: "Stilte moet bepalend zijn voor de sfeer in het seminar. Dit is de noodzakelijke voorwaarde voor vereniging met God en intellectuele arbeid."

Een eenpersoonskamer is geen kwestie van het comfort van de woonsituatie, maar eerder van de mogelijkheid om zich terug te trekken om alleen met God te zijn en ongestoord te kunnen studeren. Vooral aan het begin van de priesterstudie is het goed en nuttig om dit te oefenen. Daar willen we rekening mee houden.

Vanaf oktober zullen door het grote aantal nieuwe inschrijvingen – we hebben 14 inschrijvingen voor het seminarie plus één voor het noviciaat van de broeders – zes kamers dubbel bezet zijn. Op de langere termijn is dit niet ideaal. Om kamers te krijgen voor de overgangsperiode mogen twee diakens verblijven in gastenkamers voor priesters, die we dan missen voor hun eigenlijke doel.



Een ander voordeel van de nieuwbouw is dat we een grotere collegezaal in het kasteel kunnen inrichten, want de huidige is allang te klein geworden als de hele seminariegemeenschap samenkomt voor een lezing.



Naast de renovatiewerkzaamheden in het Albertinum en de bouw van het nieuwe woongebouw, moet er ook een verandering worden aangebracht in de Immaculata-kapel:

Omwille van het grote aantal seminaristen hebben we meer zitplaatsen en knielplaatsen nodig in de koorruimte, dus we zullen geen extra rij kerkbanken plaatsen – daarvoor is de lengte van de zaal niet voldoende – maar we zullen een bank van de achterste rijen naar de voorkant van het koor brengen. Er worden nieuwe tegels gelegd en als beide klaar zijn, krijgt ook de kapel een nieuwe verflaag. Onze koster broeder Georg zal de leiding hebben over dit werk.



Wij houden u graag op de hoogte op onze homepage over de nieuwbouw en vertrouwen op uw gebeden voor de realisatie van dit zeer belangrijke project.



Gods zegen,



Pater Pascal Schreiber

Directeur Seminarie