Verslag JKI Vlaanderen bijeenkomst 25 februari 2024

Bron: District België - Nederland

Op 25 februari is het JKI Vlaanderen weer bij elkaar gekomen. De bijeenkomst begon natuurlijk met het Heilige Misoffer gevolgd door een dankzegging in de kleine kapel. Daarna gingen we naar de koffietafel om ons te mengen met de andere parochianen, bij te praten en te ontbijten.  

Het hoogtepunt van de bijeenkomst was zeker de voordracht van oud-JKI’ers Ellen en David (uit Leiden) over hoe een Katholieke verkering en huwelijksvoorbereiding eruit ziet. Aan de hand van hun eigen ervaring toonden ze aan dat een kuise en katholieke verkering naar het voorbeeld van Maria en Jozef, zelfs in deze moderne wellustige wereld mogelijk is. Ze gaven praktische voorbeelden die de verschillende koppels in ons JKI konden volgen en toonden aan dat een goede katholieke verkering tot een goed Katholiek huwelijk leidt waarin God en liefde centraal staan in plaats van lust en genot.   

Na de voordracht was het tijd om te vertrekken naar de activiteiten. Het JKI is God dank de laatste tijd zo sterk gegroeid dat we ons moesten opsplitsen in twee groepen. 

Eén groep bleef in de priorij om het rozenhoedje te bidden, terwijl de andere groep zich naar het park Den Brandt begaf om daar het Bunkermuseum te bezoeken.  

Het Bunkermuseum is, zoals de naam al doet vermoeden, een tot museum omgevormde Duitse bunker. Het is een knap staaltje techniek en een type voorbeeld van de Duitse efficiëntie en bouwkunde, zoals de enthousiaste gids ons uitvoerig vertelde in 'de mooiste taal ter wereld', het plat Antwerps. Al even knap is de toewijding en precisie waarmee de bunker door de vrijwilligers van het museum is heringericht. Na de oorlog is het hele binnenwerk namelijk gestript voor oud ijzer door de stad; maar de organisatie is er in geslaagd om deze weer grotendeels herop te bouwen met veel originele stukken uit andere ontmantelde bunkers.  

We leerden in het museum dat de Duitsers als de Geallieerden met man en macht hebben gestreden om onze stad in handen te krijgen. Volgens de Amerikaans president Wilson was Antwerpen de spil van de hele oorlogsstrategie van de Geallieerden.   

Terug in de priorij kwamen de twee groepen weer bijeen en werden er spelletjes gespeeld tot aan het avondeten. Frietjes van het frituur. Daarna was er om de avond af te sluiten nog een kampvuur en een spelletje 'wie-is-het' waarin een breed gamma van personen en figuren aan bod kwamen, van kabouter Plop tot Moeder Theresa. Met deze grappige noot werd de dag goed afgesloten en iedereen vertrok blij naar huis uitkijkend naar de volgende bijeenkomst.  

Een JKI’er